Μια πρώιμη ανοιξιάτικη εκδρομή σηματοδοτεί τη λήξη του φετινού χειμώνα. Αν και η εβδομάδα που προηγήθηκε ήταν πολύ αμφίρροπη καιρικά, το Σάββατο 30 Μαρτίου ξημέρωσε ολόλαμπρο και πεντακάθαρο!!! Έτσι ο πρώτος και βασικός οιωνός για την εξόρμησή μας ήταν ευνοϊκός!
Αναχώρηση στις 8.20 από την γνωστή αφετηρία, το άγαλμα του Βενιζέλου στην Πλατεία Αριστοτέλους με οδηγό, τον φίλο μας πλέον Κώστα, και προορισμό μας την Παναγία Ολυμπιώτισσα στην Ελασσόνα και την Μονή της Αγίας Τριάδος στον Σπαρμό.
Η παρέα μας γνωστή κι αγαπημένη. Με προσευχή και ενδιαφέροντα αναγνώσματα και ξενάγηση από τον οδηγό μας φθάνουμε στην πρώτη μας στάση, στο Olympus Plaza του Κορινού για καφέ. Συνεχίζουμε προς Κατερίνη και αφήνουμε την εθνική οδό. Κατηφορίζουμε (τρόπος του λέγειν) από Νεοκαισάρεια, Μηλιά και Άγιο Δημήτριο απολαμβάνοντας τη θέα του Ολύμπου προς Δυσμάς. Μεγαλόπρεπος, επιβλητικός, γυμνός ακόμα, γιατί τα φυλλοβόλα μόλις δειλά-δειλά ξαναζωντανεύουν, με τα χιόνια στα ψηλότερα, αστραφτερός και πεντακάθαρος κάτω από τον δυνατό ήλιο δικαιώνει τη μυθική του διάσταση. Ακούμε πληροφορίες για τον Όλυμπο στη γεωγραφία, στη μυθολογία και στα ιστορικά χρόνια, και για τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου.
Στις 11.30 περίπου φθάνουμε στην πρώτη μας στάση, την Παναγία την Ολυμπιώτισσα, το στολίδι, την κορώνα της Ελασσόνας. Πράγματι χτισμένη η μονή σ' ένα πολύ διακεκριμένο ύψωμα στα βορειοδυτικά της Ελασσόνας είναι το κύριο σημείο αναφοράς της, η σκέπη της πόλης. Η Παναγία είναι η προστάτιδα της Ελασσόνας και στα Ελευθέρια της πόλης, 5 Οκτωβρίου, η θαυματουργή εικόνα της λιτανεύεται από τη Μονή ως τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου.
Η Παναγία η Ολυμπιώτισσα
Η εικόνα είναι μόλις 11Χ7 εκ..Το ασημένιο και επιπλέον ξύλινο πλαίσιο αύξησε τις διαστάσεις της σε 66Χ58εκ. Μεταφέρθηκε εδώ από την Μονή Κανάλων της Καρυάς Ολύμπου τον 12ο ή 13ο αιώνα κι έδωσε την ονομασία στην Μονή, η οποία μέχρι τότε ήταν αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να την προσκυνήσουμε γιατί την είχαν πάρει στην γειτονική κωμόπολη Τσαριτσάνη, όπου την περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι και από ναό σε ναό ξενυχτώντας την και τιμώντας την με παρακλήσεις και αγρυπνίες.
Από τα πιο παλιά μοναστήρια της περιοχής. Το Καθολικό της είναι παλαιολόγειας αρχιτεκτονικής του τέλους του 13ου αιώνα. Ο ρυθμός εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλλο και περίστωο και περίτεχνη πλινθολιθοδομή.
Το εσωτερικό μας υποβάλλει. Φωτίζεται επαρκώς από τα πολλά ανοίγματα του τρούλλου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο ένα αληθινό αριστούργημα μετσοβίτικης αριστοτεχνίας του 19ου αιώνα με παραστάσεις από την παλαιά και την καινή Διαθήκη. Οι ολόσωμες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας στα παραπόρτια είναι εξαιρετικές!!!! Δεν μπορέσαμε να τις φωτογραφίσουμε. Μας απαγόρευσε η ηγουμένη, η οποία μας ξενάγησε. Ο φίλος μας Ε. που προσπάθησε, δεν τα κατάφερε, δεν αποτυπώθηκε τίποτα. Οι τοιχογραφίες εξαιρετικές και αρκετά καλά διατηρημένες από τον 14ο αιώνα.
Κάποιοι από τους φίλους εκδρομείς στο προαύλιο της Μονής.
Η πύλη της Μονής εσωτερικά και εξωτερικά
Επισκεφθήκαμε την πλούσια Έκθεση της μονής και αναχωρήσαμε για την Ελασσόνα οι πιο πολλοί περπατώντας από το μονοπατάκι στο σκιερό δασάκι. Ήπια η κατάβαση αλλά με αρκετά σκαλοπάτια που δοκίμασαν τα φθαρμένα γόνατά μας!!! Βγήκαμε στη δυτική όχθη του Ελασσονίτικου ποταμού που διαρρέει την πόλη κι ενώνεται λίγο πιο κάτω με το Τιταρήσσειο, παραπόταμο του Πηνειού. Όλη η δυτική πλευρά του Ολύμπου και η νότια των Πιερίων στραγγίζει σ' αυτά τα ποτάμια.
Περπατάμε για λίγο ως το ζαχαροπλαστείο της κ.Ξένης με τα νόστιμα ρυζοπιτάκια, τα γλυκά του κουταλιού κι όλα τα ωραία τέλος πάντων. Πολλοί εφοδιάζονται. Συνεχίζουν οι περισσότεροι περπατώντας προς το κέντρο της Ελασσόνας και λίγοι πιο ευπαθείς με το λεωφορείο, το οποίο παρκάρει στο δημοτικό parking.
Μπροστά στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας
Εύμορφοι νεάνιδες!!!! Στο βάθος η Παναγία!
Σημείο συνάντησής μας η ταβέρνα "στου Θωμά" απέναντι από το μητροπολιτικό Μέγαρο.
Το μητροπολιτικό μέγαρο της πόλης
Εξυπηρετούμαστε άψογα και ταχύτατα με νοστιμότατα νηστίσιμα σε πολύ χορταστικές μερίδες. Πολύ εύγευστος και ο οίνος!!!!
Ακολουθεί η μουσική πανδαισία από την συνήθη ύποπτη κομπανία, Παντελής, Σάκης , Ελένη, Χρήστος, Νίκος, Ευθύμης κτλ.
Γευστική και ακουστική τέρψη!
Μας χρειάζεται κι ένας καφές που τον βρίσκουμε στα γειτονικά καφέ και αναχωρούμε γύρω στις 3.15 για τον Σπαρμό. Πολύστροφος ο δρόμος, αλλά η ομορφιά της φύσης μας αποζημιώνει. Μπροστά μας ο κύριος όγκος του Ολύμπου. Ανηφορίζουμε σε μαλακές πλαγιές και αρκετά μεγάλα πλατώματα.
Μετά από 40 λεπτά περίπου φθάνουμε στην πολύ χαρακτηριστική μεγάλη εξωτερική πύλη της Μονής.
Το Μοναστήρι είναι περίκτιστο σαν φρούριο οχυρωμένο. Η ιστορία της Μονής δικαιολογεί την μορφή του. Χτίστηκε στα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας, τον 16ο αιώνα, και ανακαινίστηκε έναν αιώνα αργότερα, όπως μαρτυρεί η υπάρχουσα υπέρθυρη επιγραφή. Γνώρισε μεγάλη ακμή τον 18ο αιώνα. Ήταν ένα κέντρο πίστης, αλλά και πολιτισμού και γραμμάτων όλης της περιοχής με εξαιρετικούς ιερωμένους δασκάλους και μια λαμπρή βιβλιοθήκη. Η αδελφότητα που αποτελούνταν από 150 μοναχούς και προσωπικό
καλλιέργησε και την βιβλιοδετική τέχνη και ασχολήθηκε με την αντιγραφή και την
έκδοση κειμένων. Απόδειξη της οικονομικής ακμής είναι η ύπαρξη μεγάλης κινητής
και ακίνητης περιουσίας (μετόχια της Μονής) και η οικονομική ενίσχυση της
Σχολής της Τσαριτσάνης.
Η είσοδος στον ναό της Αγίας Τριάδος, το καθολικό της Μονής.
Μας ξεναγεί ο πατήρ Νικάνωρ, ο ηγούμενος, ο οποίος προΐσταται πλέον και της αδελφότητας "Λυδία". Το εσωτερικό του ναού πάρα πολύ κατανυκτικό και πολύ γνωστό από τις μεταδόσεις των ιερών ακολουθιών από την 4Ε.
Η είσοδος από την λιτή στον κυρίως ναό
Μετά την ξενάγηση ακολουθεί κέρασμα καφέ, βουτήματος, λουκουμιού και δροσερού ολύμπιου νερού και λίγη ώρα αναψυχής στον εσωτερικό αυλόγυρο. Ευκαιρία για μια φωτογράφηση του χώρου
Πάνω από την εσωτερική πύλη
Το κωδωνοστάσιο
Όμορφο εξωτερικό προσκυνητάρι
Κρήνη με πετρόκτιστα πεζούλια που φιλοξενούν προς ώρας
αγαπημένες φίλες και συνταξιδιώτισσες.
Η θέα από την πύλη της Μονής
Η υπεύθυνη της εκδρομής, Κατερίνα μας, στην οποία οφείλουμε πολλές ευχαριστίες,
μπροστά σ' ένα όμορφο παρεκκλησάκι της Μονής.
Η κατακλείδα της εκδρομής, ο Εσπερινός του Γ΄ήχου και της Σταυροπροσκυνήσεως με συμμετοχή και των δικών μας ιεροψαλτών, Ευθυμίου, Παντελή και Αθανασίου, είναι και η καλύτερη στιγμή της!!! Δόξα τω Θεώ για την ξεχωριστή ευκαιρία που μας χάρισε. Η επιστροφή μας χωρίς προβλήματα με όμορφες ψαλμωδίες από την Σιμωνόπετρα και άφιξη στη Θεσσαλονίκη πριν από τις 9μμ. όπως είχαμε προγραμματίσει.
Έσβησε το φως του ήλιου στ' απαλό το δειλινό!
Αίσιο και γαλήνιο τέλος του σημερινού προσκυνήματος!
Μακάρι να αξιωθούμε και σε κάποιο επόμενο!
Ο ΓΕΡΩΝ ...ΛΕΓΕΤΑΙ ΝΙΚΑΝΩΡ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΗΦΩΝ !!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο! Μόνο διόρθωσε το όνομα του ηγουμένου, Νικάνωρ και όχι Νήφων. Και σβήσε το σχόλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχετε δίκιο! Πώς μου βγήκε το Νήφων...ανεξήγητο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή