Αναγνώστες

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Κυριακή Βαΐων, πρωί

Στο κατώφλι της Μεγάλης Εβδομάδας -που είναι αναστάσιμο και θριαμβευτικό- κοντοστέκομαι και σταχυολογώ δυο-τρία ωφέλιμα λόγια που έτυχε σήμερα ν΄ακούσω:
"Η προσευχή μας είναι το κυνήγι του Θεού" άκουσα από τον πατέρα Βαρνάβα. Δεν είναι καθήκον ή τυπική συνήθεια η προσευχή. Η ψυχή μας αναζητά την αληθινή σχέση με τον Θεό, την Αιώνια Χαρά. Αναζητά και κυνηγάει τον Θεό με την ασταμάτητη έμπονη προσευχή.
"Να με προσέχεις γιατί έχω πέσει χαμηλά, να με προσέχεις..."λέει ο άνθρωπος στον Θεό κι Εκείνος του απαντά: "Κατέβηκα στον Άδη σου, μαζί σου νά 'μαι μόνος". Στίχοι από κοσμικά άσματα που εμπεριέχουν τη σωτηριολογική αλήθεια. Τους άκουσα από τον π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο στην εξαιρετική εκπομπή "Το νέο αρχονταρίκι" αφιερωμένο στη "Σταυρωμένη Αγάπη".
Όπως και την πολύ εύστοχη παρατήρηση: "Υπάρχει η στείρα παρθενία και η παρθενία που γεννά, όπως της Θεοτόκου". Δυστυχώς πολλοί Χριστιανοί είμαστε στην παρθενία, αλλά στείροι και άψυχοι και κοιμισμένοι ως νεκροί. "Ψυχή μου, ψυχή μου, ανάστα! Τι καθεύδεις;" Ας ξυπνήσουμε την ψυχή μας κι ας ξεκινήσουμε με ειλικρίνεια και μετάνοια την πορεία μας προς το βάθος της ύπαρξής μας. Κι εκεί, δεν μπορεί,θα συναντήσουμε τον Νυμφίο Χριστό που θέλει να μας προσφερθεί, σπεύδει να μας μοιράσει το κομματιασμένο Σώμα Του και να μας λούσει με το εκχυνόμενο Αίμα Του...
Τη Μεγάλη Δευτέρα θα τιμήσουμε τον Πάγκαλο Ιωσήφ, την ακρότητα της αρετής, και την Μεγάλη Τρίτη την Πόρνη, την ακρότητα της ακαθαρσίας. Και οι δυο βρίσκουν τον Χριστό και σώζονται. Δεν ήρθε ο Χριστός μόνο για τους καθαρούς, ούτε βδελύσσεται τους ακάθαρτους. Δεν δικαιωνόμαστε από τα έργα μας και την καθαρότητα του βίου μας. Μας λυτρώνει η αγάπη του Θεού, μόνο αυτή...
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα! Καλή αντάμωση με τον Νυμφίο Χριστό!
Ευχές από καρδιάς στον αγαπημένο μας Σεβαστιανό που σήμερα κατατάχθηκε στη στρατιά των μοναχών: Να αγιάσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: