Αναγνώστες

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ρητά και παλάτια

     "Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απολέσαι"
      Βρίσκουμε τη φράση παραλλαγμένη, αλλά με το ίδιο νόημα στον Σοφοκλή (Αντιγόνη στιχ. 620-623) τὸ κακὸν δοκεῖν ποτ᾽ ἐσθλὸν τῷδ᾽ ἔμμεν' ὅτῳ φρένας θεὸς ἄγει πρὸς ἄταν (το κακό φαίνεται για καλό σε αυτόν του oποίου το μυαλό ο θεός οδηγεί προς την άτη - δηλ. σε όποιον του σκοτίζει το μυαλό για να τον οδηγήσει στη συμφορά), αλλά φαίνεται πως ήταν εμπεδωμένη λαϊκή πεποίθηση. 
      Και οι Λατίνοι την χρησιμοποιούσαν ελαφρώς παραλλαγμένη "Stultum facit fortuna, quem vult perdere" (μωραίνει η τύχη όποιον θέλει να καταστρέψει)  και αργότερα καταγράφεται σε ανώνυμο ρητό ως Quem Iuppiter vult perdere, dementat prius (= μωραίνει ο Δίας ...). 
      Με τη διάδοση του χριστιανισμού αντικαταστάθηκε η λέξη Δίας από τον όρο Deus (Θεός, Κύριος) και έτσι εξακολουθεί να λέγεται μέχρι σήμερα.
      Όπως και νάχει η ιστορία της, η φράση βρίσκει την απόλυτη επιβεβαίωσή της στον πρόεδρο της γείτονος χώρας κ. Ερντογάν ο οποίος αφού μόλις προχθές εξέφρασε την πεποίθηση (πού την στηρίζει, μόνο αυτός γνωρίζει) πως οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική και όχι ο Κολόμβος, σήμερα κιόλας ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας να τροποποιηθούν τα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια αναλόγως.
      Τη μωρία την βλέπουμε ολοφάνερη, περιμένουμε να δούμε και την απώλεια...
      Αλλά ίσως επιβεβαιωθεί κι ένα άλλο ρητό -το οποίο απαρέγκλιτα επιβεβαιώνεται στην ιστορία των λαών και των ανθρώπων: "Ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται". 
      Δείτε εδώ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64085414 τι έχει φτιάξει ο άνθρωπος -πρώτα το προόριζε για πρωθυπουργικό μέγαρο, τώρα για προεδρικό μετά την αντίστοιχη αλλαγή των αξιωμάτων του.
      Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει ο καημένος ο Τσαουσέσκου στη Ρουμανία: προεδρικό Μέγαρο 365 στρεμμάτων (κτισμένων) στο οποίο δεν πρόλαβε ούτε ένα βράδυ να μείνει. Τον πρόλαβε ο βίαιος θάνατος από τους επαναστατημένους συμπατριώτες του.

Τα παλάτια του Τσαουσέσκου
Το παλάτι του Ερντογάν

Οι αλαζόνες παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες και στα έργα  και στην ανοησία.

5 σχόλια:

Α. Παπαγιάννης είπε...

"Οι τάφοι αυτών οικίαι αυτών εις τον αιώνα" λέει κάπου στους Ψαλμούς. Αν σκεφτόμασταν τη μικρή αυτή φράση κάθε τόσο, πόσες μωρίες θα μπορούσαμε να αποφεύγουμε...

Λήμνος είπε...

Δυο τετραγωνικά μέτρα μας αντιστοιχούν κι αυτά για λίγα χρόνια...

Paraskevi Lamprini M. είπε...

ετσι.. υπάρχει και το Ματαιότης...
καλό βραδυ!!

Λήμνος είπε...

Υπάρχει και η σημερινή ευαγγελική περικοπή, μ΄εκείνο το φοβερό "Άφρον, ταύτη τη νυκτί την ψυχήν σου απαιτούσιν από σου, ά δε ητοίμασας τίνι έσται;".
Και την κατάληξη: Αυτός που έχει αυτιά, ας ακούει!!

Λήμνος είπε...

Υπάρχει και η σημερινή ευαγγελική περικοπή, μ΄εκείνο το φοβερό "Άφρον, ταύτη τη νυκτί την ψυχήν σου απαιτούσιν από σου, ά δε ητοίμασας τίνι έσται;".
Και την κατάληξη: Αυτός που έχει αυτιά, ας ακούει!!