Αναγνώστες

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Φθινοπωρινές αποδράσεις, προσκυνηματικές και... όχι μόνο (μέρος 2ο)

 Επόμενο προσκύνημά μας Το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας κοντά στις Κρηνίδες-Φιλίππους.


"Την ημέρα του Σαββάτου βγήκαμε έξω από την πόλη, σε μέρος κοντά στο ποτάμι, όπου υπήρχε τόπος προσευχής. Καθίσαμε και μιλούσαμε στις γυναίκες που είχαν μαζευτεί εκεί. Κάποια γυναίκα καταγόμενη από την πόλη των Θυατείρων που ονομαζόταν Λυδία και ήταν πορφυροπώλισσα, θεοσεβής, μας άκουγε προσεχτικά. Ο Κύριος άνοιξε την καρδιά της για να προσέχει και να δέχεται τα λόγια του Παύλου. Ζήτησε να βαπτισθεί, αυτή και οι οικιακοί της. Κι αφού βαπτίστηκε μας παρακάλεσε πιεστικά να μείνουμε στο σπίτι της. "Αν με κρίνετε πιστή στον Κύριο, ελάτε να μείνετε στην οικία μου" μας έλεγε". (Πράξεις των Αποστόλων)

"Πρώτη ἐν Φιλίπποις πρὸς τὸν Χριστόν, θεόφρον προσῆλθες, διὰ Παύλου τοῦ εὐκλεοῦς, 
ὦ Φιλιππησία, Λυδία καὶ ἐν ῥείθροις, Ζυγάκτου ἐβαπτίσθης, πανοικεὶ πάνσεμνε". (Μεγαλυνάριο της Αγίας)

Σε μια πανέμορφη τοποθεσία με θεόρατα πλατάνια δίπλα στο ποταμό Ζυγάκτη -που όπως λέει η μυθολογία έγινε για την Περσεφόνη η είσοδος στον Κάτω Κόσμο στο βασίλειο του Πλούτωνα...- έγινε κατά την παράδοση η βάπτιση της πρώτης Ευρωπαίας Χριστιανής, της πορφυροπώλιδος Λυδίας. Εδώ ο προπροηγούμενος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Κυρός Αλέξανδρος συνέλαβε την ιδέα -και άρχισε την πράγμάτωσή της- ενός μνημειώδους ναού-βαπτιστηρίου-προσκυνήματος αφιερωμένου στην Αγία Λυδία. Ο διάδοχός του Προκόπιος συμμερίστηκε αυτό το όραμα και ολοκλήρωσε έναν πραγματικά μνημειώδη ναό με εξαιρετικά ψηφιδωτά και βιτρώ κι ένα τεράστιο βαπτιστήριο στο κέντρο του οκταγωνικού ναού. Στη θέση της Πλατυτέρας η Παναγία ως Ζωοδόχος Πηγή σε ψηφιδωτό. Αντί του Παντοκράτορος στον τρούλο η εικόνα της Βαπτίσεως, ψηφιδωτή και αυτή. Στο δάπεδο του νάρθηκα σε ψηφιδωτό η δεύτερη περιοδεία του Αποστόλου Παύλου.Εξερχόμενοι από τον θαυμάσιο ναό βγαίνουμε μια αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλιά του. Φωτογράφος και απών από τη φωτογραφία ο φίλος Γιώργος Σ.

Λίγο πιο πέρα κυλάει ο Ζυγάκτης. Ένα μικρό εικονοστάσι αφιερωμένο στην Αγία Λυδία κι ένα τοπίο πανέμορφο και σκιερό. Εδώ γίνονται πολλές βαπτίσεις. Είναι ένας δεύτερος Ιορδάνης.


Μετά το προσκύνημά μας στην Αγία Λυδία θα τιμήσουμε "τα του στομάχου" μας στην ταβέρνα Ποταμός στο πανέμορφο Κεφαλάρι. Είναι ένα μικρό χωριουδάκι λίγο πιο βόρεια από την Αγία Λυδία, χτισμένο κι αυτό δίπλα στον Ζυγάκτη. Τα τραπέζια μάς περιμένουν στρωμένα ακριβώς δίπλα στην κοίτη του ποταμού, κάτω από τα πλατάνια που φυλλορροούν. Το σκηνικό ξεπερνά τις προσδοκίες μας. Πέστροφες και πάπιες κολυμπούν στα πεντακάθαρα νερά κι εμείς τιμούμε τα εξαιρετικά εδέσματα. Ο "Ποταμός" παίρνει  από όλους μας ΑΡΙΣΤΑ!

Είμαστε έτοιμοι για αναχώρηση πριν από τις 4μ.μ.. Τελευταίος μας προορισμός η Μεσορόπη στη νότια πλαγιά του Παγγαίου, το χωριό της φίλης και συνεκδρομέως μας, Ευανθίας Μ.. Η Ευανθία μας λέει την ιστορία του χωριού της κι επίσης παίρνει παραγγελίες για τους καφέδες ώστε να τους έχουν έτοιμους και να μην καθυστερήσουμε. Φθάνουμε σε μισή ώρα περίπου. Υπάρχει πρόγραμμα περιήγησης. Περπατάμε ως την πλατεία, όπου κερνιόμαστε από την πολύ φιλόξενη οικοδέσποινά μας καφέ και καρυδόπιτα. Βρίσκουμε και τον σύζυγό της και φίλο μας Ευθύμη να μας περιμένει.
Σουρουπώνει. Ανηφορίζουμε προς το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Απέναντί μας ένα καπνομάγαζο που θυμίζει τα χρόνια της οικονομικής ακμής όλης της περιοχής λόγω της καπνοκαλλιέργειας. Φυσικά εγκαταλελειμμένο. Βλέπουμε επίσης όμορφα σπίτια με εξωτερικές τοιχογραφίες επίσης μαρτυρίες πλούτου και ακμής. Μπαίνουμε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου τελείται ο αναστάσιμος εσπερινός. Μένουμε να τον παρακολουθήσουμε. Όταν βγαίνουμε έχει σχεδόν σκοτεινιάσει, ωστόσο κατηφορίζουμε προς το ρέμα της Μεσορόπης. Το φεγγάρι ανατέλλει πίσω από την ορθοπλαγιά που κλείνει ανατολικά το χωριό. Προσεχτικά για να μην έχουμε καμιά πτώση βγαίνουμε στο ρέμα. Είναι σκοτεινά, αλλά υπάρχει καλός δημοτικός φωτισμός. Το σκηνικό γίνεται παραμυθένιο κι η Ευανθία το απογειώνει με μια νεραϊδοδιήγησή της. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο κλείσιμο της υπέροχης εκδρομής μας!!!!  

Η επιστροφή μας έχει ανέκδοτα αλλά και νοσταλγικά τραγούδια και το Απόδειπνο που ολοκληρώνει ευχαριστιακά την ημέρα μας. Πολλές ευχαριστίες στον οδηγό μας τον Μιχαήλ (Αρχάγγελο). Αν θέλει ο Θεός θα συναντηθούμε ξανά σε κάποια άλλη ...απόδραση!Δεν υπάρχουν σχόλια: