Αναγνώστες

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Θέλησε, μπόρεσε, προχώρησε...

Ο καρκίνος τη χτύπησε στα 50 της χρόνια αφού είχε μεγαλώσει και σπουδάσει τα δυο της παιδιά πάντα στο πλευρό του αγαπημένου της συζύγου. Μετά το πρώτο σοκ της ανακάλυψης και αποδοχής αυτού του παντελώς ανεπιθύμητου επισκέπτη εφάρμοσε την τακτική του αντιπερισπασμού. "Με πολεμάς στο σώμα, εγώ θα σε πολεμήσω με το πνεύμα και με την ψυχή μου".
Νέα είχε στερηθεί για λόγους οικονομικούς και πολιτιστικούς το πολύτιμο αγαθό της μόρφωσης. Είχε τελειώσει μόνο το γυμνάσιο. Τώρα μ' έναν άσχημο καρκίνο διεγνωσμένο ξεκινά τις σπουδές της σε νυχτερινό λύκειο. Παράλληλα με τις χημειοθεραπείες και τις συχνές αδιαθεσίες και τις ατελείωτες ιατρικές εξετάσεις παρακολουθεί τα μαθήματα, μελετάει, γίνεται πρότυπο συνεπούς και επιμελούς μαθήτριας και τον Ιούνιο του 2009 απολύεται με 18,2. Σήμερα ετοιμάζεται για το Πανεπιστήμιο. Κάνει το νεανικό της όνειρό πραγματικότητα. Την έχει συνεπάρει ο ενθουσιασμός που χαρίζει η πρόοδος, η επιτυχία του στόχου, η αφοσίωση σε κάτι που ανοίγει ορίζοντες και βαθαίνει και πλουτίζει την ύπαρξη.
Ο καρκίνος έχει προχωρήσει στους πνεύμονες. Η πρόγνωση δεν είναι καλή. Μα η ηρωίδα μας είναι ευτυχισμένη. Η οικογένειά της την χαίρεται. Είναι μια αγωνίστρια και νικήτρια της ζωής κι ένα άριστο παράδειγμα για όλους μας.

3 σχόλια:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Χθες μίλησα για την Παρηγορητική Αγωγή σε ένα συνέδριο ψυχολόγων με θέμα "Ελευθερία και Θάνατος", όπου είπαμε διάφορες τέτοιες ιστορίες...

ioulia είπε...

Σταυρούλα έχεις τελικά το χάρισμα να αγγίζεις την καρδιά. Πολύ δυνατά τα κείμενά σου. Ο γιατρός μπορεί να μας πει κάτι παραπάνω για την παρηγορητική ιατρική ή να μας προτείνεικάποια βιβλιογραφία δική του ή άλλων για το θέμα;Να είστε όλοι καλά.

Α. Παπαγιάννης είπε...

@ioulia,
Συγγνώμη, αλλά δεν είδα εγκαίρως το αίτημα. Βιβλιογραφία υπάρχει άφθονη στο Διαδίκτυο, κυρίως στην αγγλική γλώσσα (στο λήμμα palliative care). Δικά μου δημοσιεύματα έχω επίσης αρκετά από περιοδικά και από τα μαθήματα που κάνω σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Αν θέλετε κάτι συγκεκριμένο, αφήστε ένα μήνυμα σε οποιαδήποτε ανάρτηση στο ιστολόγιό μου.