Αναγνώστες

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Επιτάφιος στον Άγιο Αθανάσιο Παλαιοκάστρου


 Είναι μια μακρόχρονη παράδοση στην ενορία μας να μένουμε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στο Ναό και να στολίζουμε τον Επιτάφιο, να κάνουμε πρόβα τα Εγκώμια που θα ψάλουμε την άλλη μέρα στην Ακολουθία, να διαβάζουμε κάποια ωφέλιμα κείμενα, να ψάλλουμε, να συντροφεύουμε τον Εσταυρωμένο μέχρι το πρωί...

 Θερμά συγχαρητήρια οφείλουμε στις κυρίες Χρύσα, Στέλλα και Καλλιόπη. Με έμπνευση και πολύ υπομονετική δουλειά στόλισαν τον Επιτάφιο της ενορίας μας -με τη βοήθεια και πολλών άλλων κυριών και παιδιών-, μάλλον έφτιαξαν ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα.
Μακάρι ο Κύριός μας να τις ανταμείψει με τις θείες δωρέες Του, με την σταυρωμένη αγάπη Του και τον καταυγαστικό φωτισμό Του.
 


 Οι παραστάσεις είναι κεντημένες σε πολλά σημεία με κορδόνι. Το ψιλό ανθάκι λέγεται υπέριγκο (ελπίζω να το γράφω σωστά).

 Ο Κύριός μας λυγίζει κάτω από το βάρος του Σταυρού και αγγαρεύεται ο παράγων Σίμων ο Κυρηναίος ίνα άρη τον σταυρόν Αυτού. Η παράσταση αυτή βρίσκεταιστο εσωτερικό του Επιταφίου.

 "Εγώ ειμί η άμπελος, υμείς τα κλήματα". Ο Κύριος ως Άμπελος στην "πλάτη"του Επιταφίου.

 Τα παλικάρια του χωριού σπεύδουν με χαρά να κουβαλήσουν τον Επιτάφιο, του οποίου το βάρος δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Θεωρούν μεγάλη ευλογία τη συμμετοχή τους στην λιτάνευση του Επιταφίου.

Πίσω από τον Επιτάφιο ακολουθούμε χιλιάδες κόσμου -χωρίς υπερβολή. Όλοι ενωμένοι στη θερμή ικεσία προς τον "υπνούντα" Κύριο να μας συναναστήσει μαζί Του.
Απόψε όλα είναι καινά, όλα είναι ξαναγεννημένα κι όμορφα και θερμαίνουν την ψυχή μας.
Είμαστε "εν" όπως το ήθελε ο Χριστός για μας, όπως το ζήτησε σαν χάρη από τον Πατέρα Του.
Ευλογημένα βράδια στην όμορφη Ενορία μας κάτω από την ευχή του σεβαστού μας πατρός Εμμανουήλ...
Αύριο το πρωί το κουβούκλιο του ιερού Επιταφίου θα γίνει Αγία Τράπεζα στην τελευταία για φέτος Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου...

1 σχόλιο:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Βοήθειά σας, και καλή Ανάσταση!
Και του χρόνου!