Αναγνώστες

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ιερά Ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης

       

       Θα ήθελα ολόθερμα να σας συστήσω ένα βιβλίο του οποίου τη μελέτη μόλις ολοκλήρωσα:
την "Ιερά Ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης"*.
      Το βιβλίο αυτό ήταν κάτι σαν "αποχαιρετισμός" εκ μέρους του εκδημήσαντος πατέρα μας, μια που πρωτοκυκλοφόρησε ακριβώς την ημέρα του μνημοσύνου του. Περιέχει ομιλίες του π.Κωνσταντίνου που έγιναν στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων από το 1991 ως το 1996 και διεξέρχεται όλη την Παλαιά Διαθήκη. 
      Συναρπαστικά παρουσιάζονται τα γεγονότα από την Δημιουργία του κόσμου ως την ενανθρώπηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με παράλληλα δογματικά, ηθικά, λειτουργικά σχόλια. Μαθαίνουμε γιατί ήταν ανάγκη να μας επισκεφθεί ως άνθρωπος ο Υιός του Θεού, πώς προετοίμαζε την έλευσή Του και πώς μέσα από τον ταλαίπωρο βίο ενός λαού, του ισραηλιτικού, φανερωνόταν στον κόσμο ο Ένας αληθινός Θεός.
      Η Παλαιά Διαθήκη δεν είναι η ιστορία του εβραϊκού έθνους -όπως απλοϊκά την χαρακτηρίζουν και γι' αυτό την περιθωριοποιούν πολλοί-, αλλά η ιστορία του σχεδίου του Θεού για τη σωτηρία μας, πηγή της πίστεώς μας της χριστιανικής ισόκυρη με την Καινή Διαθήκη.
      Μόνο όποιος μελετήσει την Παλαιά κατανοεί την Καινή Διαθήκη που είναι το πλήρωμα του Νόμου και των Προφητών, δηλαδή η ολοκλήρωση του Νόμου και των προφητικών έργων και λόγων της Παλαιάς Διαθήκης.
      Εξάλλου η λατρεία μας, προσευχές, αναγνώσματα, ύμνοι αναφέρονται συνεχώς σε πρόσωπα, γεγονότα, λόγους της Παλαιάς Διαθήκης. Είναι αδύνατον να πλησιάσουμε και να κατανοήσουμε τον λατρευτικό μας πλούτο, αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης.
      Αλλά και αυτοτελώς αν την μελετήσουμε, θα βρούμε στην Παλαιά Διαθήκη έναν άριστο παιδαγωγό. Αυτόν που όλοι, μικροί και μεγάλοι, χρειαζόμαστε, αφενός για να γνωρίσουμε καθαρά το θέλημα του Θεού, τον Νόμο του, που είναι ξεκάθαρος, αληθινός, αιώνιος, και αφετέρου τον εαυτό μας. Γιατί στους "ήρωες" της Π.Δ. βλέπουμε τους εαυτούς μας. Βλέπουμε τα πάθη και τις αδυναμίες μας και πού οδηγούν αυτά τα πάθη. Η πολιτιστκή εξέλιξη μπορεί να έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο της ζωής μας, ελάχιστα όμως έχει αλλάξει εσωτερικά τον άνθρωπο. Η υπερηφάνια, η αλαζονία της εξουσίας, η πλεονεξία, ο φθόνος, η απιστία, η μοιχεία, η ανυπακοή πάντα ταλανίζουν τον άνθρωπο και πάντα τον οδηγούν στην καταστροφή. Και πουθενά αλλού δεν βρίσκεται η λύτρωση από αυτά τα πάθη, παρά μόνο στη γνώση και την εφαρμογή του θελήματος του Θεού, το οποίο παρουσιάζεται πολύ-πολύ παραστατικά στα πρόσωπα και τα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης.
    'Ενα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο είναι η Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Είναι η "πάσα γραφή η θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς παιδείαν την εν δικαιοσύνη" όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος (Β΄Τιμ. γ΄16) γιατί "υπό Πνεύματος Αγίου φερόμενοι ελάλησαν άγιοι Θεού άνθρωποι" (β΄Πέτρ.α΄21).
     Στην ασύγκριτη ωφέλεια της Αγίας Γραφής ο συγγραφέας ταπεινά καταθέτει το εκ Θεού χάρισμα του λόγου και της συγγραφής. Το βιβλίο κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα.

*(πρ. Κωνσταντίνου Παπαγιάννη, εκδόσεις: Το Περιβόλι της Παναγίας, ΙSΒΝ 978-960-7407-62-7 )

3 σχόλια:

Lamprini T. είπε...

... ωραίο το βιβλίο , βεβαίως... τα συλληπητήριά μου επισης... ναστε καλά... νάχετε την ευχή του...

Λήμνος είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ, Λαμπρινή!

gulliver είπε...

Επιβεβαιώνω την μεγάλη αξία του βιβλίου Η ΙΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ του μακαριστού π. Κων/νου Παπαγιάννη. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε φίλους μου που θέλουν να μελετήσουν την ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ.