Αναγνώστες

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Τι θα ψηφίσω;

Έμαθα το νέο λίγο καθυστερημένα, δηλαδή σήμερα το πρωί. Βρισκόμουν πλάι στην ασθενή μητέρα μας, στην κλινική. Η κυρία που ήρθε να επισκεφθεί τη θεία της στο διπλανό κρεβάτι έφερε το νέο.
Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου!
Κεραυνός εν αιθρία; Δεν το λες κι έτσι. Εδώ και μέρες, μήνες κυοφορούνταν αυτή η εξέλιξη.
Δεν θα μπω καθόλου σε πολιτική κριτική. Ποιος φταίει και τα τοιαύτα, που μας χωρίζουν, μας διχάζουν.
Μόνο θα προσπαθήσω να καταγράψω τις σκέψεις που περνούν απ' το μυαλό μου φευγαλέα κι αλληλοσυγκρούονται και αλληλοαναιρούνται:
1. Καλά κάνει ο πρωθυπουργός και καλεί τον λαό να αναλάβει ευθύνες, προσωπική ευθύνη ο κάθε πολίτης. Επιτέλους να σκεφθούμε χωρίς κομματικά και κοντόφθαλμα οφέλη ποιο είναι το συμφέρον της χώρας μας. Τώρα που τη διαλύσαμε αυτή τη χώρα με ταξικές διεκδικήσεις, με "ιδεολογικούς" αγώνες, με βολέματα ημετέρων, τώρα που τη φτάσαμε στο μηδέν, έστω τώρα, ας σκεφτούμε πιο υπεύθυνα. Κανείς δεν θα μπορεί να πει πλέον, δεν ήξερα, δεν ρωτήθηκα κτλ.
2.(αντίθετη σκέψη) Θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων; Είμαστε ικανοί; Είμαστε καλά πληροφορημένοι; Μήπως πάλι μας συνεπάρουν οι ρητορικές των διαφόρων που θα βγουν στα κανάλια και θα λέει ο καθένας τα δικά του; Δεν ξέρουν ποιο είναι το συμφέρον μας οικονομολόγοι και νομικοί, θα ξέρει ο κυρ-Γιάννης στη Σαμαρίνα κι η κυρά-Κατίνα στη Λούτσα;
3.(αντίθετη της αντίθετης) Οι οικονομολόγοι έχουν πτυχία, αλλά μπορεί να μην έχουν τσαγανό για την πατρίδα. Οι σπουδαίοι βασίζονται στη γνώση και επιζητούν τη δόξα και την προσωπική προβολή, ενώ ο κυρ-Γιάννης κι η κυρά-Κατίνα μπορεί ν' αγαπάνε αυτόν τον έρμο τόπο, να τον πονάνε, νάχουν βιώματα φιλοπατρίας αντί για πτυχία! Στο κάτω-κάτω πότισαν με ιδρώτα το χώμα που πατάνε, δεν μεγάλωσαν στα πολιτικά σαλόνια και στα πανεπιστημιακά κουλτουροκαφενεία.
4.Αν πούμε τώρα ΝΑΙ, θα γίνουμε τα σκυλάκια της Ευρώπης και της Αμερικής. Όχι υποτελείς, ...δουλάκια χωρίς αξία, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς μέλλον. Θα μας πατήσουν ως εκεί που δεν πάει. Θα είμαστε στο ευρώ χωρίς ευρώ στην τσέπη. Δεν θα σηκώσουν κεφάλι όχι τα εγγόνια, ούτε τα τρισέγγονά μας. Θα μας βλαστημούν γενεές γενεών!!!!
5. Αν πούμε ΟΧΙ θα μείνουμε από τα πάντα, από καύσιμα, από φάρμακα, από πάμπολλα εισαγόμενα που είναι από βασικά έως φανταστικής ανάγκης και πολυτέλειας είδη. Θα πεινάσουμε, θα πονέσουμε, θα ματώσουμε.
Αλλά αν μείνουμε ενωμένοι -  κάτι που δεν είναι το πιο εύκολο για τους Έλληνες- αν οι άρχοντές μας πολιτευθούν με φρόνηση -ούτε γι' αυτό έχουμε αξιόλογα δείγματα- όχι με κομματικά συμφέροντα, αλλά με πρόγραμμα και με στρατηγική, μπορεί σε λίγα χρόνια να βγούμε μπροστά και μάλιστα πολύ μπροστά, γιατί η Ελλάδα μας μπορεί τα πάντα να μας δώσει, αρκεί να την αγαπήσουμε. Να σταματήσουμε να αγαπάμε μόνο τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, τους δικούς μας.
6.(αντίθετη) Αν πούμε ΟΧΙ, θα έχουμε δώσει ένα γερό χαστούκι στους μεγάλους της γης, αλλά αυτοί θα ετοιμάσουν μια πολύ γερή αντεπίθεση (οργής και αντεκδίκησης). Τους έχω ικανούς να μας οδηγήσουν σε εμφύλια ρήξη, να υποδαυλίσουν πολέμους (από Τουρκία και Αλβανία πολύ πιθανόν), να μας πνίξουν στους μετανάστες, να μας αρπάξουν ΑΟΖ πετρέλαια και ό,τι άλλο πολύτιμο έχουμε.
Και πάλι θα μας βλαστημούν γενεές γενεών!!!!
7. Ας είχαμε τουλάχιστον πίστη! Ο Θεός φωτίζει. Εκείνος έχει την ιστορία όλης της ανθρωπότητας ανοιγμένη μπροστά Του σαν μια εικόνα σ' ένα βιβλίο. Τίποτα δεν είναι αδύνατον σ' Εκείνον. Ανατρέπει τους ισχυρούς της γης μ' ένα φύσημα. Τσαλακώνει ηγεμονίες κι αυτοκρατορίες. Αλλά πρέπει να προσπέσουμε, να Τον παρακαλέσουμε, να μετανοήσουμε από τους σκολιούς κι αμαρτωλούς δρόμους μας. Όταν κι εμείς επιμένουμε σε αδικίες - μπορεί να μας στραγγίζουν οι ξένοι, αλλά δεν είμαστε κι αθώες περιστερές- σε ανηθικότητες -αυτά τα gay-pride εδώ ...μου κάθονται- σε σκληροκαρδία και απιστία, μας αφήνει ο Θεός να "χαιρόμαστε" αυτά που επιλέξαμε και κάναμε κέντρο κι ελπίδα της ζωής μας, δηλαδή το χρήμα, την ηδονή και τη φιλαυτία μας. Και φυσικά αυτοί οι ψευτοθεοί ανταποδίδουν τη δική μας αφοσίωση με θάνατο και καταστροφή.
8.Τι θα ψηφίσω; Δεν ξέρω. Θα κάνω πολλή προσευχή, ως την ερχόμενη Κυριακή.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχες οι σκέψεις σου Σταυρούλα μου, όπως πάντα, άλλωστε. Προσευχή και θεία φώτιση μας χρειάζεται, αφού μας βάζουν να βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα. Ο κυρίαρχος λαός. Μόνο που δεν ξέρω πόσο κυρίαρχοι είμαστε, έτσι που καταντήσαμε, που το ψέμα και η προπαγάνδα απ' όλες τις πλευρές πάει σύννεφο.
Φυλίτσα

Ανώνυμος είπε...

οταν καποιος γραφει κατι κ βρισκεται σε συγχυση η σκεψη του αρα και ο εσωτερικοσ του κοσμος καλυτερα θα ηταννα μην ξεχνα να παρει τα ψυχοφαρμακα του πρωτα να ξεδιαλυνει το μυαλο αν υπαρχει ακομα περιθωριο κ μετα να χρησιμοποιει το διαδυκτυο υπαρχει και αλλος τροποσ εκτονωσης οπως νακαθαριζει τα εγγονια του και να μη δημιουργει συγχυση και σε αλλουσ

Λήμνος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε,
Με τιμά το ότι ασχολήθηκες μαζί μου έστω και αρνητικά.
Οι σκέψεις μου ήταν ξεκάθαρες, νομίζω. Στην απόφαση ως προς το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ εξέφρασα δισταγμό. Είναι δικαίωμά σου φυσικά να κρίνεις τα γραφόμενα των άλλων-γι' αυτό υπάρχει η δυνατότητα του σχολιασμού- αλλά, δεν συμφωνείς πως είναι "αντικανονικό" να κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία αφενός και να προσβάλλεις αφ' ετέρου;