Αναγνώστες

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Γαληνόμορφος καρδία και στρουθοκαμηλική υποκρισία

 Αρκετές μέρες μακριά απ' το laptop και το γράψιμο. Αλλά οι μέρες αυτές ήταν πολύ δυνατές και έδωσαν πολλές αφορμές για σκέψεις. Μένω στις παρακάτω:

1.Στην εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος -η οποία για τους περισσότερους υπάρχει ως ένα τριήμερο μπάνιου και χαλάρωσης χωρίς καμιά αναφορά και σύνδεση με τα γεγονότα τα οποία τιμά η Εκκλησία μας- ακούμε ωραιότατους, βαθυστόχαστους, φωτισμένους ύμνους τους οποίους αν καταλαβαίναμε και κυρίως αν βιώναμε, η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική, παραδείσια.  Μεταξύ των άλλων ακούσαμε:

"Ο ατρεκέστατος Λόγος, γαληνόμορφον εκτελεί τήν καρδίαν...".

Δηλαδή, Ο Χριστός, ο ακριβέστατος Λόγος, κάνει την καρδιά του ανθρώπου γαληνόμορφη...

Από τον Χριστό πηγάζει η γαλήνη, δηλαδή η ειρήνη της ψυχής. Αυτή ακριβώς που λείπει από τον σημερινό άνθρωπο, γιατί από τη ζωή του λείπει ο Χριστός. Οι καθημερινές ειδήσεις είναι γεμάτες από φριχτά ή "ελαφρότερα" εγκλήματα. Οι νέοι αναζητούν στα καθεβραδινά κορωνοπάρτυ την πλήρωση της άδειας και ανάστατης ψυχής τους κι εκείνο που βρίσκουν είναι μεγαλύτερο κενό και "ανόητα" ατυχήματα που μπορεί να τους κοστίσουν τη ζωή ή την ακεραιότητά τους. Δυστυχώς  πολλοί ίσως οι περισσότεροι Χριστιανοί στη σημερινή Ελλάδα έχουν ξεχάσει ότι βαπτίσθηκαν και μυρώθηκαν, ότι σφραγίστηκαν με την δωρεά του Αγίου Πνεύματος, ότι μπορούν να αγιάσουν και να ζήσουν στη σφαίρα της θεϊκής αγάπης και ειρήνης και χαράς και προτιμούν απλά να σέρνονται σε μια υλική επιβίωση, μακριά από την όντως Ζωή. Μας σόκαρε όλους το έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Κατάρες κι αναθέματα για τον δράστη. Με σοκάρει πιο πολύ το πόσο εύκολα μπορεί ο άνθρωπος να γίνει θηρίο, ενώ θα μπορούσε να είναι θεός. Κι αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα, αν μείνει ακάλυπτος, εκτεθειμένος στον πειρασμό χωρίς προσευχή, χωρίς μυστήρια, χωρίς Θεία Χάρη. "Άνευ εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν". Χωρίς τον Χριστό δεν είμαστε ικανοί για τίποτα καλό. Είμαστε επιρρεπείς προς το κακό, προς το πολύ κακό. Όλοι! Κι αυτοί που σήμερα συγκλονιζόμαστε από τα εγκλήματα των άλλων. Θα δούμε, πολύ φοβάμαι, ακόμα χειρότερα...

2.Η χώρα των στρουθοκαμήλων, η Ελλάδα μας. Πριν ένα χρόνο είχαν κυκλοφορήσει κάποιες αφίσες για να θυμίσουν το αυτονόητο, πως δηλαδή το αγέννητο παιδί είναι άνθρωπος σχηματισμένος. Σκοπός της κινήσεως αυτής ήταν ο προβληματισμός όλων σχετικά με το τεράστιο θέμα των αμβλώσεων. Την ίδια μέρα αποκαθηλώθηκαν γιατί πρόσβαλαν το δικαίωμα των γυναικών για αυτοδιάθεση του σώματός τους!!!! Πριν λίγες ημέρες ματαιώθηκε το Συνέδριο για τη γονιμότητα γιατί το διαφημιστικό σποτ ήταν σεξιστικό! Το δημογραφικό πρόβλημα είναι το μέγιστο πρόβλημα της χώρας μας. Κανένας δεν μιλάει γι' αυτό και οποιαδήποτε προσπάθεια στοιχειώδους υπενθύμισης και προβληματισμού για ανάσχεση του κατακρημνισμού των γεννήσεων ακυρώνεται εν τη γενέσει της με κάποιο γελοίο πρόσχημα! Όσο και να χώνουμε το κεφάλι μας το ξερό στην άμμο, αυτό το πρόβλημα θα μας διαλύσει!

Αυτά τα λίγα και σύντομα με πολύ πόνο. Καλό βράδυ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: