Αναγνώστες

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Κατασκηνωτικά

 Μετά από αρκετά χρόνια βρέθηκα ξανά στην κατασκήνωση των Εκπαιδευτηρίων "Ο Απόστολος Παύλος" στην Ελαφίνα της Πιερίας, στα Πιέρια όρη. 

Εβδομήντα πέντε κορίτσια από την τρίτη δημοτικού ως την τρίτη λυκείου με δεκαπέντε περίπου στελέχη, εκπαιδευτικούς και απόφοιτες του σχολείου μας βρεθήκαμε για μια εβδομάδα σ' έναν παράδεισο! Χωρίς υπερβολή, μέσα σε μια φύση μαγευτική, περάσαμε ονειρεμένα! 

Ένα δώρο του Θεού -μετά από τα δύο χρόνια του εγκλεισμού και του φόβου του ιού! Χωρίς προβλήματα υγείας και ατυχημάτων -δόξα τω Θεώ-, με άριστη συνεννόηση και συνεργασία, σε κλίμα αγάπης, αλληλοκατανόησης και αλληλοβοήθειας, χαρήκαμε, μάθαμε, ψυχαγωγηθήκαμε, ασκηθήκαμε, εργαστήκαμε, δημιουργήσαμε, χορτάσαμε πεντανόστιμα φαγητά, προσευχηθήκαμε, λειτουργηθήκαμε.

Ειλικρινά δεν ξέρω από πού να αρχίσω!  

Η κατασκήνωσή μας ονομαζόταν "Άγιες μνήμες, αλησμόνητες πατρίδες" και ήταν αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή. Οι ομάδες μας ήταν η Σμύρνη, το Αϊβαλί, η Προύσσα, η Αντιόχεια, η Κωνσταντινούπολη, η Ιωνία, η Μαλακοπή, τα Μουδανιά. Πρώτο εκπαιδευτικό μας λοιπόν αφιερωμένο στις αλησμόνητες πατρίδες με παράλληλη προβολή.

Πρωινή γυμναστική! Έπαρση σημαίας! 


Πρωινή και βραδυνή προσευχή στο ταπεινό προσευχητάρι μας πού΄χει σκεπή του τις πανύψηλες βελανιδιές... 

Θέματα ωφέλιμα, άλλα για τις μικρότερες κι άλλα για τις μεγαλύτερες κατασκηνώτριες. Εκπαιδευτικά, με τον καθηγητή της αστρονομίας τον κ.Αυγολούπη και τον παιδοοδοντίατρο και γιατρό μας, τον κ.Παναγιώτη. 

Αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπιο εδώ που δεν υπάρχουν γήινα φώτα κι ο ουρανός είναι πεντακάθαρος! Καθημερινές εργασίες που άσκησαν τα παιδιά στην προθυμία και σε πρακτικές δεξιότητες. Όμιλοι διάφοροι, καλλιτεχνικών, ζαχαροπλαστικής, πεζοπορίας, δημοσιογραφίας. Τραγούδια γαλήνια, μα και ξεσηκωτικά. Σιωπητήριο(!) για να μάθουμε να σεβόμαστε τους άλλους και να αυτοκυριαρχούμαστε. Χορός και ψυχαγωγία! Απονομή Όσκαρ! 

Παιχνίδια! Τι να πω για τα παιχνίδια και την ευρηματικότητα της κ.Βαγγελίτσας! Από το escape room ως τις δρομίες (πατατοδρομίες, ποτηροδρομίες, ζωοδρομίες, την κάμπια) και τον ταχυδρόμο, το παιχνίδι του δάσους και το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, δηλαδή των χαμένων δώρων και του απαχθέντος ΑηΒασίλη, γιατί μεταξύ των άλλων είχαμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Γιατί; Γιατί; Γιατί; Μα πολύ απλά,  γιατί έτσι θέλαμε!!! 

Ήρθε κι ο κ.Σταμάτης κι έψησε λουκάνικα για όλους! 

Είχαμε και την κ.Τούλα που μαγείρευε για εκατό άτομα καλύτερα από το καλύτερο εστιατόριο! Είχαμε και την κ.Μάρθα που μας φρόντιζε σαν μανούλα και τον υπέροχο και ολοπρόθυμο γιατρό μας! 

Ήρθε ο π.Θεοδόσιος κι εξομολογήθηκαν όσα παιδιά και στελέχη ήθελαν. Ήρθε και ο π.Ιωάννης και λειτουργηθήκαμε στην Αγία Παρασκευή, την εκκλησία του χωριού!

Ξεχάσαμε το internet και τα κινητά μας! Ξεχάσαμε ό,τι μας σκοτίζει και μας αγχώνει στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα! 

Κάπου μεταξύ ουρανού και γης, σ' ένα μέρος που μπορεί και ...να μην υπάρχει, περάσαμε υπέροχα, αξέχαστα, μοναδικά!

Άπειρη δοξολογία στον Θεό γι' αυτό Του το δώρο! Ευχή όλων όσοι κοπίασαν για την κατασκήνωση να έχουν βιώσει τα παιδιά μας και να κρατήσουν στις καρδούλες τους όμορφες κι ωφέλιμες εμπειρίες! Κι αν θέλει ο Θεός, να ξανανταμώσουμε! 

Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη που κατέθεσαν ψυχή και σώμα για να λειτουργούν όλα άψογα και να συμβαίνουν συναρπαστικά πράγματα! 

Θερμές ευχαριστίες και στην ομάδα των μεγάλων κοριτσιών που βοήθησαν ολοπρόθυμα παντού όπου υπήρχαν ανάγκες. Μας αναπαύσατε με τη ζωντάνια και την υπεύθυνη στάση σας! Ευχόμαστε να ευοδωθούν οι κόποι  σας τούτη την τελευταία χρονιά και να έχετε επιτυχία στις εισαγωγικές  εξετάσεις! Του χρόνου σας περιμένουμε ως απόφοιτες και υποψήφιες φοιτήτριες!



Παιχνίδια πέρα από κάθε φαντασία!
Εδώ ...πλημμυρίσαμε από φώκιες!!!!


Και τι δεν κάνει ο κ.Σταμάτης για τις ανάγκες
του αθλητικού ρεπορτάζ!


Δάσος, δάσος δροσερό!


Χορτάσαμε παιχνίδι κι ανοιχτωσιά!!

Μαγευτική ανατολή, θέα από το αρχηγείο της Ελαφίνας!














1 σχόλιο:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Και σε άλλες (κατασκηνώσεις) με υγεία!