Αναγνώστες

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν

Ακούω αυτές τις ημέρες τις ομιλίες της Μαρίας Ευθυμίου για την Επανάσταση του 1821 εδώ σε τρεις συνέχειες, συνολικά ένδεκα ώρες συναρπαστικής αφήγησης. Αρκετά - γνωστά από τα σχολικά βιβλία και άλλα αναγνώσματα - περιστατικά, μορφές ηρώων και "ανθ"ηρώων, επιστημονικά συμπεράσματα, κρίσεις, συνέπειες, αφορμές ανασύρονται από τον βυθό της μνήμης κι άλλα πολύ ενδιαφέροντα άγνωστα και ουδόλως αναφερόμενα συνήθως συμβάντα και ερμηνείες γεγονότων και εξελίξεων προστίθενται στη γνώση του ιστορικού μας γίγνεσθαι.
Αναρρωτιέμαι πόσοι ΄Ελληνες ασχολούνται ή θα ήθελαν να μάθουν λίγα, πολλά ή περισσότερα για την πιο "τρελή" περίοδο της ιστορίας μας -γιατί μόνο τρελοί θα επιχειρούσαν αυτή την αποκοτιά της Επανάστασης. Αναρρωτιέμαι αν όσοι δώσανε τότε για την πατρίδα αίμα και χρήμα και ζωή, θα ήταν ευχαριστημένοι με την Ελλάδα που ανέστησαν. Αναρρωτιέμαι γιατί οι σημερινοί Έλληνες είμαστε τόσο μαλθακοί και ξενέρωτοι, τόσο βυθισμένοι στο βόλεμα και την καλοπέρασή μας. Αναρρωτιέμαι πώς λησμονήσαμε εντελώς την πίκρα της σκλαβιάς στους Οθωμανούς και σήμερα με τόση ευκολία ανοίξαμε πόρτες και παραθύρια για να εισβάλει πάλι το ισλάμ με τόση ευκολία. Αναρρωτιέμαι πώς ανεχθήκαμε την απόλυτη διαστρέβλωση της ιστορίας -απομυθοποίηση την είπαν- από τους αριστερούς ψευτο"ιστορικούς. Αναρρωτιέμαι πώς διδάσκεται το μάθημα της Ιστορίας  στα σχολεία μας κι αν οι νέοι μας προβληματίζονται, παραδειγματίζονται, εμπνέονται, αν μαθαίνουν...
Του χρόνου θα συμπληρωθούν διακόσια χρόνια από την εθνεγερσία μας. Ετοιμάζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις και σίγουρα θα δαπανηθούν αρκετές χιλιάδες ευρώ. Δεν ξέρω, μπορεί να γίνει κάτι πολύ όμορφο! Νομίζω ωστόσο πως μεγαλύτερη ωφέλεια σε όλους μας θα προσπορίσει η εντρύφηση στην ιστορία μας. Αυτό που κάνει η κ.Μαρία Ευθυμίου ίσως είναι η πολυτιμότερη συμβολή σ' αυτόν τον εορτασμό. Προσωπικά της είμαι ευγνώμων!!!!


*Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει και τα τρία video  στο youtube.

Δεν υπάρχουν σχόλια: