Αναγνώστες

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Τσικνοπέμπτη, η μεγάλη γιορτή των σύγχρονων Ελλήνων

Άλλη μια τεράστιας σημασίας γιορτή θα τιμήσει σήμερα όλη η χώρα: Τσικνοπέμπτη!!!
Θα γίνει η Ελλάδα μια απέραντη ψησταριά, θα προσκυνηθεί το ψητό κρέας, θα ευλογηθεί η χοληστερίνη!!! Από το πρωί πήραν θέσεις μάχης οι επιτήδειοι κρεωπώλες και ψήστες. Μια ακόμη ευκαιρία για κέρδη των εμπόρων μετά την επίσης στημένη γιορτή των ερωτευμένων.
Και πρέπει σώνει και καλά σήμερα να τσικνίσουμε, όπως σώνει και καλά έπρεπε στις 14 του μήνα να είμαστε ερωτευμένοι κι αυτή την ημέρα να το δείξουμε και να το αποδείξουμε.
Γίναμε πολύ φθηνοί! Γίναμε αυτό που θέλουν οι έμποροι. Και χάνουμε την ουσία, την αλήθεια των πραγμάτων και του βίου μας.
Η αλήθεια είναι ότι προχωράμε σταδιακά προς την Σαρακοστή, την περίοδο του πνευματικού αγώνα και της μετανοίας, την περίοδο της προετοιμασίας για την κοσμοσωτήρια Ανάσταση του Χριστού μας, που είναι το μοναδικό, το κυρίαρχο, το απόλυτο γεγονός της ζωής μας. Κι αντί να χαμηλώνουμε σιγά-σιγά την ένταση της τύρβης, αντί να στρέφουμε την προσοχή του νου και της καρδιάς μας προς τον έσω άνθρωπο, πέφτουμε στην παγίδα των κοσμικών εκδηλώσεων που θαρρείς εντείνουν αυτή την περίοδο τους ξέφρενους ρυθμούς και τις ανοησίες.
Σε καμιά άλλη περίοδο του ενιαυτού δεν είναι τόσο φανερή η διάσταση Εκκλησίας και κόσμου, όσο σ' αυτήν που διανύουμε τώρα, του Τριωδίου.
Απ' τη μια το φρόνημα του κόσμου με τα γλέντια τα ασύδοτα και υπερβολικά σπάταλα, με λόγια και δρώμενα γεμάτα υπονοούμενα, προσβλητικά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με ένα γενικό και απόλυτο "χύσιμο" του ανθρώπου.
Από την άλλη η Εκκλησία που μας καλεί σε περισυλλογή και μετάνοια με ακολουθίες κατανυκτικές που μιλούν βαθιά στην ψυχή, την κατανύσσουν, την καταπραΰνουν, την προβληματίζουν, την ηρεμούν, τη συμμαζεύουν και με την ερχόμενη νηστεία,  που φαίνεται πως ζορίζει λίγο το σώμα, αλλά πόσο μας βοηθάει να νικήσουμε τα πάθη και τις ορμές, να ξεκολλήσουμε από τις ηδονές και τη θεραπεία τους και να στρέψουμε το νου στο Θεό και στα πνευματικά αγαθά Του!
Το πώς βιώνουμε αυτές τις ημέρες είναι, νομίζω, κριτήριο και απόδειξη του πού θέλουμε στ' αλήθεια να ανήκουμε. Μ' όλες τις αδυναμίες και τα σφάλματα και τις αμαρτίες και τα ξεστρατίσματα που ως άνθρωποι μπορεί να κάνουμε, δίνουμε ένα δείγμα πίστεως και ζωής αυτές τις ημέρες.
Ας μας ελεήσει ο Θεός όλους, πρώτα εμάς που λέμε ότι Τον αγαπούμε και Τον πιστεύουμε, αλλά και τους ανθρώπους που φαίνεται πως προτιμούν τον κόσμο. Για όλους ετοιμάστηκε πλούσιο δείπνο και αληθινή, πνευματική ευωχία. Μακάρι κάποτε να μας προφθάσουν και να μας ξεπεράσουν στη μετάνοια και να δικαιωθεί ο ποιητής του Μεγάλου Κανόνος: "Χριστός ενηνθρώπησε καλέσας εις μετάνοιαν ληστάς και πόρνας. Ψυχή μετανόησον, η θύρα ηνέωκται της βασιλείας ήδη και προαρπάζουσιν αυτήν φαρισαίοι και τελώναι και μοιχοί μεταποιούμενοι".
Καλό υπόλοιπο Τριώδιο, καλή Σαρακοστή!


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πες τα Χρυσόστομε!!!