Αναγνώστες

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Χριστούγεννα

 

«Τὴν ἀπαρχὴν τῶν Ἐθνῶν, ὁ οὐρανὸς σοι προσεκόμισε, τῷ κειμένῳ νηπίῳ ἐν φάτνῃ, δι᾿ ἀστέρος τοὺς Μάγους καλέσας· οὓς καὶ κατέπληττεν, οὐ σκῆπτρα καὶ θρόνοι, ἀλλ' ἐσχάτη πτωχεία· τὶ γάρ εὐτελέστερον σπηλαίου; τὶ δὲ ταπεινότερον σπαργάνων; ἐν οἷς διέλαμψεν ὁ τῆς Θεότητός σου πλοῦτος. Κύριε δόξα σοι».

Σε Σένα που ήσουν ένα μωρό ακουμπισμένο στο παχνί,  ο ουρανός πρόσφερε την αφρόκρεμα των εθνών, προσκαλώντας με το υπέλαμπρο αστέρι τους μάγους. Κι εκείνους κατέπλητταν όχι τα βασιλικά σκήπτρα και οι θρόνοι, αλλά η έσχατη φτώχεια σου. Τι πιο ευτελές από μια σπηλιά; Τι πιο ταπεινό και φτωχικό από τα κουρέλια; Κι όμως μέσα σ’ αυτά έλαμψε, Κύριε, ο πλούτος της θεότητός Σου.

Αν ερχόταν σήμερα ο Χριστός πού θα γεννιόταν άραγε; Σ΄ένα βρώμικο τσαντήρι Ρομά, σ’ έναν καταυλισμό προσφυγικό, σε μια λατινοαμερικάνικη φαβέλα, σε μια αφρικανική καλύβα; Πάντως όχι στα σπίτια μας ή στα μαιευτήριά μας! Βέβαια η θεότητα δεν μπορούσε να κρυφτεί και να σκεπαστεί. Ο πλούτος της θεότητος είναι άλλης υφής, άλλης ποιότητας. Πάνω και πέρα από τα υλικά. Αλλά και τα μάτια που θα αναγνωρίσουν την θεότητα πρέπει να είναι μάτια άλλης ποιότητας, αγνά, καθαρά, φωτισμένα, με πόθο αναζήτησης της θεϊκής ελεύσεως και παρουσίας. Δεν φανερώθηκε σε όλους ο νεογέννητος Χριστός. Δεν Τον είδαν πολλοί. Τον είδαν τα αθώα μάτια των βοσκών και τα ερευνητικά μάτια των μάγων. Οι πρώτοι Τον βρήκαν εύκολα. Ο Χριστός γεννήθηκε κοντά τους, κυριολεκτικά δίπλα τους. Οι δεύτεροι κουράστηκαν πολύ για να Τον βρουν. Έκαναν μακρύ ταξίδι. Στο δρόμο τους μπερδεύτηκαν και ταλαιπωρήθηκαν. Χάθηκαν. Ζήτησαν τη βοήθεια των κοσμικών αρχόντων. Κόντεψαν να πέσουν στην παγίδα τους. Ναι,  στο τέλος  βρήκαν τον Χριστό και Του πρόσφεραν τα πολύτιμα δώρα τους. Ως αντίδωρα έλαβαν απείρως λαμπρότερα δώρα, την αίσθηση της θεϊκής παρουσίας, τον θείο φωτισμό, την πληρότητα της επιτυχίας μιας εξαιρετικά δύσκολης και επικίνδυνης αποστολής. Το «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι" ίσχυσε για τους αγαθούς ποιμένες. Για τους μορφωμένους και αυτούς που ερευνούν πολύ, ο δρόμος είναι πιο δύσκολος!



Δεν υπάρχουν σχόλια: