Αναγνώστες

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ο χάρτης

Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και τιμή για το Παλαιόκαστρο να έρθει, ως προσκεκλημένη της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου, η πρύτανις της Σορβόνης κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ για να μιλήσει για την Γενοκτονία των Ποντίων. Την εκτιμώ βαθύτατα για τη σοφία , αλλά και την απλότητά της, για το θάρρος της γνώμης της , αλλά και το χιούμορ της. Συγχαίρω και τον Δήμο Ωραιοκάστρου και την Ένωση Ποντίων για την απόφασή τους αυτή.
Μεταξύ των πολλών ωραίων και σοφών λόγων, μας είπε κι ένα ανέκδοτο με νόημα απαντώντας στην ερώτηση "Πώς είναι δυνατόν να βγούμε από την κρίση". Το μεταφέρω.
"Κάποτε μια ομάδα Αυστριακών αλπινιστών έπεσε σε πολλή σφοδρή χιονοθύελλα στις Άλπεις. Ταλαιπωρήθηκαν πολύ και αποπροσανατολίστηκαν τελείως. Όταν η χιονοθύελλα κόπασε μαζεύτηκαν όλοι για να δουν πώς θα μπορέσουν να γυρίσουν στο ορμητήριό τους. Άλλοι έλεγαν να πάνε από δω, άλλοι από εκεί. Δεν μπορούσαν να αποφασίσουν. Η ώρα περνούσε. Αν τους έβρισκε το βράδυ θα ήταν χαμένοι. Κάποια στιγμή ένας αλπινιστής βγάζει έναν χάρτη και τον στρώνει κάτω. Πιστεύει πως ο ίδιος έχει προσανατολιστεί. Καταστρώνουν ένα σχέδιο με βάση αυτόν τον χάρτη και το ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια. Μετά από τρεις ώρες φθάνουν στη βάση τους, κουρασμένοι, παγωμένοι, αλλά ασφαλείς. Ξεδιπλώνουν το χάρτη για να ξαναδούν όλη τη μακρά, αλλά σωτήρια πορεία τους και διαπιστώνουν ότι ο χάρτης ήταν ...των Πυρηναίων!

Ο νοών νοείτω!!!

2 σχόλια:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Το σκεφτόμουν από καιρό. Σωστή η παραβολή, με μια προϋπόθεση: να πιστεύεις ότι αυτός που προτείνει το σχέδιο θέλει όντως να σώσει την κατάσταση. Προσωπικά δεν έχω πεισθεί ακόμη...

filitsa είπε...

Ως λαός,αλλά και ως κυβέρνηση φοβάμαι ότι δεν θέλουμε ν' ακολουθήσουμε τίποτε με θρησκευτική ευλάβεια, ίσως γιατί δεν υπάρχει ευλάβεια, ίσως γιατί γίναμε απείθαρχοι.