Αναγνώστες

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Παναγία Παραμυθία και Παναγία Ρευματοκρατούσα

Πολλές ευλογίες μας χαρίζει απλόχερα η αγάπη του Θεού. 
Η σημερινή ημέρα ήταν υπεράφθονη!!!!
Απογευματινό προσκύνημα με τους συνενορίτες του Αγίου Αθανασίου και φυσικά τον πατέρα Εμμανουήλ. 

Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στον ναό της Παναγίας Παραμυθίας


Πρώτος προορισμός μας η ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Ανύδρου, λίγο πέρα από τα Γιαννιτσά.
Περνάμε την επιβλητική πύλη της Μονής και μπαίνουμε ...σ' έναν επίγειο παράδεισο. Κάθε γωνιά μια ομορφιά: εκκλησάκια, κηπάρια, γλαστρούλες, ήμερα ζώα... Και κυριότατα βέβαια ο παμμέγιστος ναός της Παναγίας Παραμυθίας, ο παλαιότερος του Αγίου Γεωργίου και ο συγκινητικός Γολγοθάς.
Μια μοναχή μας ξεναγεί. Η διήγησή της είναι πραγματικά συγκλονιστική.
Η Παναγία η Παραμυθία με το ασημένιο πουκάμισο είναι πιστό αντίγραφο της Παναγίας Παραμυθίας του Βατοπεδίου. Είναι αυτή η Παναγία που προειδοποίησε τους μοναχούς το 809μ.Χ. να μην ξεκλειδώσουν, να μην ανοίξουν το μοναστήρι, προστατεύοντάς τους από τους πειρατές που το είχαν περικυκλώσει. Ο Χριστός της κλείνει το στόμα λέγοντάς της να σιωπήσει γιατί οι μοναχοί πρέπει να δοκιμαστούν για να ξαναβρούν την μοναχική επιμέλεια και αφοσίωση που είχαν απολησμονήσει, αλλά η Παναγία του τραβάει το χέρι και πληροφορεί τους μοναχούς προστεύοντάς τους. Είναι η αιώνια Παραμυθία, η μεσίτρια, η προστάτιδα των Αγιορειτών και όλων των Χριστιανών. Ακόμα και το θέλημα του Υιού και Θεού της ανατρέπει για χάρη μας.


Δίπλα της μια άλλη Παναγία Παραμυθία αγιογραφημένη από την μοναχή Θαβωρία στη Μονή Μεταμορφώσεως του Θαβώρ. Έχει φθάσει με τρόπο θαυμαστό στο μοναστήρι κι έχει μείνει εδώ με τρόπο επίσης θαυμαστό. Την έφερε στη Θεσσαλονίκη μια γυναίκα με την εντολή να την παραδώσει όπου η Παναγία θα της υπεδείκνυε. Κατάφερε, παρά τους φόβους και την αγωνία της, να την περάσει στο αεροδρόμιο από τον έλεγχο των Ισραηλινών χωρίς να γίνει αντιληπτή. Στη Θεσσαλονίκη την περιέφερε από σπίτι σε σπίτι. Οι πιστοί την προσκυνούσαν και πολλά θαύματα γινόντουσαν με τη χάρη της. Κάποια στιγμή πληροφορήθηκε την ύπαρξη της Μονής του Αγίου Γεωργίου και του ναού της Παναγίας Παραμυθίας και έφερε εδώ την εικόνα  για να μείνει για λίγες ημέρες στην πανήγυρή της -21 Ιανουαρίου του 2014_ και μετά να την πάρει πίσω. Αλλά την ώρα της μεταφοράς της εικόνας από τα κελλιά των μοναζουσών στο ναό την ημέρα της προγραμματισμένης επιστροφής ένα σμήνος από άπειρα πουλιά περιφερόταν γύρω από την εικόνα και τον ναό. Κάποια στιγμή μπροστά στην εικόνα κατέβηκαν όλα και στάθηκαν σαν να την προσκυνούσαν. Το θέαμα εντυπωσιακό και ανερμήνευτο. Όταν η γυναίκα πληροφορήθηκε αυτό το θαυμαστό γεγονός έχοντας και η ίδια ήδη εσωτερική πληροφορία πως η Παναγία ήταν πολύ χαρούμενη σ' αυτό το μοναστήρι την εδώρισε στη Μονή, της οποίας έγινε ανεκτίμητο κειμήλιο. Αυτή είναι πλέον η Παναγία των πουλιών.


Στο φιλόξενο αρχονταρίκι της Μονής μας περιμένει καφές και κουλουράκι και πίτα και λουκουμάκι.
Στον παλιό ναό του Αγίου Γεωργίου ο Κατανυκτικός εσπερινός είναι...κατανυκτικότατος...


Ο ναός της Παναγίας Παραμυθίας


Οι μελωδοί Ιωάννης Δαμασκηνός και Κοσμάς Μαϊουμά
στη μέση ο Άγιος Σάββας στη μονή του οποίου εμόνασαν.





 



   

Κάθε γωνιά μια ομορφιά!!!


Ον τρόπον επιποθεί η έλαφος επί τας πηγάς των υδάτων, 
ούτως επιποθεί η ψυχή μου προς σε ο Θεός μου!!!


Ωφέλιμα συνθήματα σ' όλες τις γωνιές μας φέρνουν σε επίγνωση...


Ο Γολγοθάς...ο Ιησούς στον Σταυρό...η Παναγία, ο Ιωάννης,
η τρυφερή ανάθεση της φροντίδας της μητέρας Του στον Ιωάννη,
ιδού η μήτηρ σου...ιδού ο υιός σου!!!


Ένα από τα πολλά εκκλησάκια στον αυλόγυρο της Μονής

Αναχωρούμε για τον επόμενο προορισμό, μια άλλη Παναγιά στο χωριό Γέφυρα, το χωριό όπου έγινε η παράδοση της Θεσσαλονίκης στον Αρχιστράτηγο του ελληνικού στρατού Κωνσταντίνο από τον Χασάν Ταχσίν Πασά. Φθάνουμε ακριβώς την ώρα του δειλινού. Ο ήλιος πορφυρός βασιλεύει μισοκρυμμένος πίσω από τα σύννεφα. Στο ναό μας περιμένουν ο πατήρ Ανέστης και η πρεσβυτέρα Ανθούσα, πολύ αγαπημένοι του πατρός Εμμανουήλ και της πρεσβυτέρας, κυριολεκτικά ενθουσιασμένοι. Η είσοδος στο ναό μας αφήνει άφωνους. Είναι μεγαλειώδης! Το τέμπλο είναι απίστευτο , ανώτερο κάθε περιγραφής! και το πιο εντυπωσιακό: Έχει μεταφερθεί από τις Μετρές -σημερινή Τσατάλτζα-  της Ανατολικής Θράκης από τους πρόσφυγες που ήρθαν εδώ με την ανταλλαγή των πληθυσμών, όπως και ο επισκοπικός θρόνος και το παραθρόνι και οι πολυέλαιοι και μεγάλες καντήλες και άγια δισκοπότηρα! Απίστευτη η ευλάβεια των προσφύγων, η αγάπη τους στα ιερά και όσιά τους!!! Πόσο απέχει η σημερινή ελληνική πραγματικότητα! Αλλά, ας μην απελπιζόμαστε. Όπου επλεόνασεν η αμαρτία, υπερεπερρίσευσεν η χάρις. Και σήμερα αυτό ακριβώς ζούμε στο προσκύνημά μας.
Ο πατήρ Ανέστης, ο οποίος αφού υπηρέτησε ως δάσκαλος την ελληνική παιδεία, όταν συνταξιοδοτήθηκε, χειροτονήθηκε για να υπηρετήσει πλέον την Εκκλησία, μας ξεναγεί συναρπαστικά: η Παναγία η Ρευματοκρατούσα διέσωσε τις Μετρές από φοβερή πλημμύρα. Ενώ κατέβαινε ο ορμητικός χείμαρρος και το χωριό θα πνιγόταν στα νερά και στη λάσπη, οι κάτοικοι με θέρμη παρακάλεσαν την Παναγία να τους σώσει κι εκείνη έστρεψε αλλού την κοίτη του χειμάρρου. Και μέσα στο νεροφάγωμα που προκλήθηκε από την πλημμύρα αποκαλύφθηκε αυτή η εικόνα της Παναγίας, η οποία από εκείνη τη στιγμή έγινε η προστάτιδα η αγαπημένη και σεβάσμια των κατοίκων. Την έφεραν και στη νέα τους πατρίδα και την τιμούν κάθε Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά με πολλή λαμπρότητα. Στον τόπο που βρέθηκε η εικόνα αναβλύζει μέχρι σήμερα πεντακάθαρο νερό, το οποίο και οι Τούρκοι τιμούν ως αγιασμένο. Στις αρρώστιες τους πρώτα πίνουν από αυτό και μετά, αν δεν γίνουν καλά, πράγμα σπανιότατο, πηγαίνουν στο γιατρό. Αυτά τα πληροφορήθηκε ο πατήρ Ανέστης στην επίσκεψη που έκαμαν οι Γεφυριώτες στην πατρίδα τους πριν από δέκα χρόνια.
Ψάλλουμε μια δέηση στην Παναγία και κατευθυνόμαστε στο ενοριακό κέντρο όπου απολαμβάνουμε τη φιλοξενία των ενοριτισσών. Ζεστό τσάι και βουτήματα και κυρίως ζεστή ατμόσφαιρα. Εδώ βλέπουμε και την φωτογραφία -σε πραγματικό μέγεθος- του κεντημένου Επιταφίου που έφεραν οι πρόσφυγες από την πατρίδα τους! Είναι ανεκτίμητης αξίας!
Απόψε μας αποκαλύφθηκε ένας πνευματικός, αλλά και υλικός θησαυρός, τόσο δίπλα μας και τόσο άγνωστος!!!
Ευχαριστούμε πολύ και τον πατέρα Ανέστη και τον πατέρα Εμμανουήλ για την εξαιρετική ευκαιρία! 


Παναγία η Ρευματοκρατούσα


Το εντυπωσιακό τέμπλο



Οι σεβαστοί πατέρες. 
(Πίσω διακρίνεται ο επισκοπικός θρόνος και το παραθρόνι,
φερμένα από την πατρίδα).



























































Δεν υπάρχουν σχόλια: