Αναγνώστες

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Φθινοπωρινές αποδράσεις

Αρχές φθινοπώρου... ηλιόλουστη ημέρα... υπέροχη εκδρομή στο Νυμφαίο και την περιοχή Αμυνταίου.

 
Τα πετρόκτιστα ανακαινισμένα σπίτια του Νυμφαίου προδίδουν την παλιά του δόξα και τον πλούτο που ως κέντρο αργυροχρυσοχοΐας είχε συγκεντρώσει τον 18ο και 19ο αιώνα.

 




 
Το μνημείο των Μακεδονομάχων μας θυμίζει πως εδώ είχε στρατηγείο ο Παύλος Μελάς που σαν σήμερα σκοτώθηκε στη Στάτιστα κι έγινε ο πρόδρομος της ελευθερίας της Μακεδονικής γης.

 

 Μια μαρμάρινη κρήνη σε ανάμνηση του ευεργέτη του Νυμφαίου Κωνσταντίνου Μίσσιου δροσίζει τους περαστικούς, ομορφαίνει τη γειτονιά, αποδίδει φόρο τιμής κι ευγνωμοσύνης.

 

Οι στέγες που σήμερα στραφτοκοπούν στις αχτίνες του ήλιου θα σηκώσουν το μακρύ βαρύ χειμώνα του Βέρνου τόνους χιονιού. Η Νίκειος Σχολή, δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου, η οποία δεν φιλοξενεί πια παιδιά-μαθητές, έχει γίνει Συνεδριακό Κέντρο του Α.Π.Θ.















Οι οξιές δεν πήραν ακόμη το υπέροχο κοκκινωπό τους χρώμα.
Οι φθινοπωρινές αποχρώσεις μόλις αρχίζουν  να εισβάλλουν στην παλέτα της φύσης.

 

 Κατεβαίνοντας από το Νυμφαίο σαν από αεροπλάνο φαίνεται το οροπέδιο του Αμυνταίου με τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Πιό αριστερά η Βεγορίτιδα και η λίμνη των Πετρών (δεν φαίνονται). Η περιοχή έχει έξι λίμνες μαζί με τη Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα και θεωρείται η Φινλανδία της Ελλάδας.

 

 Στο πολυβραβευμένο Κτήμα Άλφα τα κρασιά ωριμάζουν στα χιλιάδες βαρέλια, στο κελλάρι, και όμορφα χειροτεχνήματα με φελλούς στολίζουν τους τοίχους της εισόδου  του. Το κρασί του Αμυνταίου ήταν ανέκαθεν φημισμένο.






"Φως ιλαρόν..."στο ταπεινό αλλά ευλογημένο μοναστηράκι του Αγίου Παντελεήμονος και της μητρός αυτού Αγίας Ευβούλης δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα.
Η ευλογημένη μέρα φεύγει κι εμείς δοξάζουμε κι ευχαριστούμε το Θεό σε ήχο ... βαρύ!



*Μια ακόμη εκδρομή των Εκπαιδευτηρίων " Ὁ Απόστολος Παύλος" που προσπαθεί να συνδυάσει ψυχαγωγία, εκπαιδευτικές ευκαιρίες, λατρευτική και πνευματική αναψυχή.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε και επίσκεψη-ξενάγηση στον Αρκτούρο.

1 σχόλιο:

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

Σας καλωσορίζω στο μπλοκ μου, ΓΑΛΗΝΗ. Θα χαρώ να τα λέμε. Πολυ όμορφη αυτή η ανάρτηση , πληροφορίες και φωτογραφίες. Ευχαριστώ