Αναγνώστες

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Λίγο μετά την καταστροφή...


 Από καθηγητή δασολογίας -δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομά του- άκουσα τα εξής: 1.Κάποιες φωτιές όπως αυτή η τελευταία στην Αττική δεν σβήνουν!!!! Ο συνδυασμός απόλυτης ξηρασίας, υψηλής θερμοκρασίας και ανέμων 7 μποφώρ είναι ανίκητος. Μόνη σωτηρία ο προκαταβολικός "τεμαχισμός" των δασικών εκτάσεων με τεράστιες αντιπυρικές ζώνες 40-50 μέτρων πλάτους, δηλαδή η κοπή χιλιάδων δένδρων. 2.Κάθε χώρα και κάθε περιοχή έχει τη δική της ιδιαιτερότητα που εξαρτάται από το ανάγλυφο του εδάφους, την χλωρίδα, την κατάσταση των δασών και την σύμμιξη αστικού με τον δασικό ιστό. Και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών από περίπτωση σε περίπτωση διαφέρει πολύ και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αν όμοιες περιπτώσεις, ιδίως ο κάθε αδαής. 3.Το παραμύθι με τις ανεμογεννήτριες δεν έχει καμία βάση. Το ότι κόβονται δέντρα για να τοποθετηθούν οι βάσεις των γεννητριών είναι σωτήριο για το δάσος. Στα καμένα υπάρχει απαγόρευση εγκατάστασής τους. Αντίθετα υπεύθυνοι για φωτιές είναι οι πυλώνες της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος σε πάρα πολλές περιπτώσεις. 4. Πρέπει οπωσδήποτε να στελεχωθεί επαρκώς και να κινητοποιηθεί η δασική υπηρεσία, η μόνη αρμόδια και ικανή να σχεδιάσει την προστασία των δασών. 5. Το ότι σε μια τέτοιας έκτασης πυρκαγιά δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα ή βαρείς τραυματισμούς-η άτυχη γυναίκα που βρέθηκε απανθρακωμένη είχε ειδοποιηθεί, είχε παρακινηθεί να φύγει, αλλά δυστυχέστατα καθυστέρησε- πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία και να την πιστωθούν όσοι αγωνίστηκαν τόσο σκληρά σ' αυτήν τη μάχη. Γιατί μάχη ήταν αυτό που ζήσαμε. Κι ο πόλεμος συνεχίζεται... 

*Η φωτιά θα μπορούσε να καίει για πολύ περισσότερο. Το ότι ελέγχθηκε και τιθασεύθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης ήταν κατόρθωμα!!! Φυσικά η θλίψη μας για όλη την καταστροφή είναι τεράστια!!! 

**Μπροστά στη μανία της φύσης και τον όλεθρο δεν νομίζω πως χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις και πολιτικές ιδιοτέλειες! Επιτέλους ας μονοιάσουμε, μπας και επιβιώσουμε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: