Αναγνώστες

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Επαΐοντες

 " Οὐκ ἄρα, ὦ βέλτιστε, πάνυ ἡμῖν οὕτω φροντιστέον τί ἐροῦσιν οἱ πολλοὶ ἡμᾶς, ἀλλ᾽ ὅ,τι ὁ ἐπαΐων περὶ τῶν δικαίων καὶ ἀδίκων, ὁ εἷς καὶ αὐτὴ ἡ ἀλήθεια".

Πάλι ο Σωκράτης και ο "Κρίτων" μας οδηγούν στην ορθή σκέψη. 

Με  την σημερινή ανάρτηση συνεχίζω την χθεσινοβραδινή και οφείλω και μερικές εξηγήσεις. Δεν υποτιμώ ούτε την μανάβισσα, ούτε τον ταξιτζή, ούτε τον εργαζόμενο που δεν εκτελεί σωστά το self test. Καθένας από αυτούς ως άνθρωπος μπορεί να είναι ο καλύτερος και στον τομέα του επίσης, στη δουλειά του, στην τέχνη του, στο γνωστικό του αντικείμενο μπορεί να είναι άριστος. Όταν θέλω να αγοράσω είδη μαναβικής δεν θα ρωτήσω τον γιατρό, ούτε τον μηχανικό που τυχαίνει να γνωρίζω, αλλά την καλή μου την μανάβισσα, την οποία εκτιμώ και συμπαθώ πολύ. Όταν μπω στο ΤΑΧΙ εμπιστεύομαι τον οδηγό του για τις οδηγικές του ικανότητες και για την γνώση των οδών και των διαδρομών και μπορεί να πιάσω την κουβέντα, αλλά δεν θα βαρύνει μέσα μου η γνώμη του για πράγματα για τα οποία δεν μπορεί να είναι επαΐων, όπως το εμβόλιο, εκτός αν είναι ένας ειδικός βιολόγος που ασκεί ως βιοπορισμό το επάγγελμα του ταξιτζή. Αυτόν θα τον σεβαστώ διπλά και τριπλά. Για τα υδραυλικά θα εμπιστευθώ τον υδραυλικό, για τα ηλεκτρολογικά έναν ηλεκτρολόγο κτλ..

Για ιατρικά θέματα δεν μπορώ να εμπιστευθώ έναν υδραυλικό ή την μανάβισσά μου. Και το εμβόλιο και όλη η ιστορία του covid  είναι σοβαρότατο ιατρικό και βιολογικό θέμα. Να το πάω και πιο πέρα. Επειδή το θέμα είναι ιατρικό και βιολογικό δεν θέλω να βλέπω και πεισματικά αρνητική στάση εκ μέρους ιερέων, μοναχών και ζηλωτών πιστών. Ας σταθούν ταπεινά κι ας αναγνωρίσουν την άγνοιά τους. Έχουν πάρει πάρα πολλούς στο λαιμό τους και δυστυχώς συνεχίζουν αμετανόητοι. Μιλάμε για τεράστιο εγωισμό πολύ καλά καμουφλαρισμένο κάτω από δήθεν "ανόθευτη πίστη" και ομολογία.

Το ζητούμενο μέσα στο χάος των πληροφοριών στο οποίο μας έχει ρίξει η ευκολία του διαδικτύου και όλων των ΜΜΕ είναι να ζητούμε την γνώμη του επαΐοντος σε κάθε θέμα. Άκουγα το πρωί έναν σπουδαίο καρδιοχειρουργό του Harvard τον κ.Τόλη. Ερωτήθηκε για ένα θέμα που αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων. "Αυτό θα έπρεπε καλύτερα να το απαντήσει ένας γυναικολόγος", απάντησε. Σεβάστηκε τα όρια της γνώσης κάθε ειδικότητας. Αυτό κάνει ο σοφός. Γνωρίζει τι γνωρίζει. Γνωρίζει τι δεν γνωρίζει και σιωπά. Όσο πιο αμαθείς είμαστε, τόσο τα παίρνουμε όλα "σβάρνα". Μιλάμε για όλα με επιμονή, με ισχυρογνωμοσύνη. Για τα θέματα που προέκυψαν σχετικά με τον ιό και την πανδημία λαλήσαμε οι πάντες και καθένας σήκωσε το δικό του μπαϊράκι. 

Ας ακούσουμε τον Σωκράτη: "Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι πολλοί, αλλά ο ένας που γνωρίζει το θέμα πολύ καλά. Αυτός θα μας οδηγήσει στην αλήθεια γιατί αυτός είναι η αλήθεια". 

*Ο εργαζόμενος που δεν κάνει σωστά το τεστ μπορεί να είναι καλός στη δουλειά του, αλλά για την ευκολία του παραβιάζει κάθε έννοια ευθύνης και ηθικής. Αυτόν δεν θα τον σεβαστώ καθόλου, γιατί πρώτα εκείνος μας περιφρόνησε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: