Αναγνώστες

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

UBUNTU: Υπάρχω γιατί υπάρχουμεΈνας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σ' ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι, θα πάρει όλα τα φρούτα. Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σ' έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα. 
Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό, αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν "UBUNTU" που σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!» Η λέξη "UBUNTU"στην γλώσσα τους σημαίνει: «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε».

Τα πεινασμένα Αφρικανάκια, που ίσως δεν έχουν πάει ποτέ τους σε σχολείο και μάλλον δεν έχουν διαβάσει ποτέ τους βιβλίο και σίγουρα δεν έχουν υποστεί την παραμόρφωση των ΜΜΕ και των interδικτύων, γνωρίζουν πολύ-πολύ καλά πως κανένας μόνος του δεν μπορεί να ευτυχήσει, πως μόνο μέσα στην ευημερία του συνόλου υπάρχει και η προσωπική μου ευημερία και ευτυχία. 
Εγώ ο Έλληνας του 2012, με τα σχολειά όλων των βαθμίδων και τα άπειρα βιβλία, με την δήθεν ελληνοχριστιανική παιδεία, με τα ΜΜΕ και τα δίκτυα σε καθημερινή χρήση και με όλα τα δεινά που έχω περάσει και περνώ (και θα έπρεπε να μου είχαν γίνει μαθήματα) πότε θα μάθω αυτό το υπέροχο μάθημα; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: