Αναγνώστες

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Εισόδια: Το προανάκρουσμα των Χριστουγέννων





Εισόδια!! Σήμερα εισοδεύουμε όλοι μαζί με την Παναγιά μας.
Εκείνη εισοδεύει τριετίζουσα εις τα Άγια των Αγίων. Ο έμψυχος ναός, η Θεοτόκος, εισάγεται στον χειροποίητο Ναό του Θεού. Ο Ιωακείμ προσφέρει στον Ναό, στον Θεό, αυτήν που διάλεξε ο Θεός για Μητέρα Του. Η τροφός  της ζωής μας θα τραφεί με άρτον αγγελικό.
Κι εμείς μαζί της εισοδεύουμε στη σωτηρία μας.
"Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον
και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις..."
Και με μια λαχτάρα εσωτερική περιμένουμε εκείνο το θριαμβευτικό "Χριστός γεννάται, δοξάσατε...Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε..." των Καταβασιών που πρωτακούγεται απόψε, στον όρθρο των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Πόσο σοφά συνταιριασμένα μέσα στη λατρεία μας! Τα Εισόδια της Παναγίας μας και το προανάκρουσμα των Χριστουγέννων! Από τη στιγμή που εισέρχεται η Παναγία μας στο ναό, ανοίγει η επουράνιος σκηνή και φανερώνεται μπροστά μας όλο το θεϊκό σχέδιο της σωτηρίας μας. Η τριετίζουσα δάμαλις εισάγεται στη σιωπή και την καθαρότητα των Αγίων των Αγίων και προετοιμάζεται να γίνει η θεοχώρητος σκηνή. Ο αχώρητος παντί θα χωρέσει στη γαστέρα της.

Ασύλληπτο θαύμα ντυμένο με έναν υπέροχο θεοφώτιστο λόγο.

Και είναι κι αυτή μια τρανή απόδειξη της θείας αποκάλυψης που βιώνουμε εμείς οι ορθόδοξοι Χριστιανοί: αυτός ο πλούτος των ιερών ακολουθιών μας. Πώς διατυπώθηκαν αυτά τα τα τροπάρια, αν όχι με θεία φώτιση! Ποια ανθρώπινη συγγραφή, ποια ποιητική έμπνευση μπορεί να έχει τόσο βαθύ και συγχρόνως τόσο όμορφο και γλυκό λόγο!

πουρανίῳ τραφεῖσα, Παρθένε ἄρτῳ πιστῶς, ἐν τῷ Nαῷ Κυρίου, ἀπεκύησας κόσμῳ, ζωῆς ἄρτον τὸν Λόγον, οὗ ὡς ναός, ἐκλεκτὸς καὶ πανάμωμος, προεμνηστεύθης τῷ Πνεύματι μυστικῶς, νυμφευθεῖσα τῷ Θεῷ καὶ Πατρί.

Παρθένε, αφού τράφηκες με επουράνιο άρτο μέσα στο ναό του Κυρίου, κυοφόρησες για τον κόσμο, για όλους μας, τον άρτο της ζωής, τον Λόγο του Θεού, του οποίου έγινες ναός εκλεκτός και πεντακάθαρος και αφού δέχθηκες μυστικά τον αρραβώνα του Αγίου Πνεύματος, έγινες στη συνέχεια νύμφη του Θεού και Πατρός.

ξανοιγέσθω ἡ πύλη, τοῦ θεοδόχου Ναοῦ΄ τὸν γὰρ ναὸν τοῦ πάντων, Βασιλέως καὶ θρόνον, σήμερον ἐν δόξῃ, ἔνδον λαβών, Ἰωακεὶμ ἀνατίθεται, ἀφιερώσας Κυρίῳ τήν ἐξ αὐτοῦ, ἐκλεχθεῖσαν ὡς Μητέρα αὐτοῦ.

Ας ανοίξει διάπλατα η πύλη του θεοδόχου Ναού. Γιατί σήμερα ο Ιωακείμ με δόξα και τιμή προσφέρει τον ναό και θρόνο του Βασιλέως των πάντων και αφιερώνει στον Κύριο αυτήν που διαλέχθηκε από τον Κύριο για να γίνει η Μητέρα Του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: