Αναγνώστες

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Αύτη η νίκη η νικήσασα τον κόσμον η πίστις ημών!


Πριν από δέκα περίπου χρόνια κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής μας στα ρουμάνικα μοναστήρια της Μπουκοβίνα και Μολδαβίας περάσαμε από το Βουκουρέστι και ξεναγηθήκαμε στα αξιοθέατα και στην ιστορία της πόλης. Περνώντας έξω από το Παλάτι του Τσαουσέσκου ο ξεναγός μας είπε ότι πίσω από το γιγάντιο αυτό κτίριο επρόκειτο να χτιστεί τεράστιος ναός στην ελεύθερη πια Ρουμανία. Και σήμερα μαθαίνω ότι εγκαινιάστηκε ο ναός αυτός αφιερωμένος στην Ανάληψη του Κυρίου και στον Απόστολο Ανδρέα. Είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός του κόσμου.



Πέρα από το εντυπωσιακό μέγεθος, το αρχιτεκτονικό σχέδιο, τον εσωτερικό διάκοσμο και το μεγαλόπρεπο τελετουργικό θέλω να σταθώ στην εντυπωσιακή ιστορική ανατροπή.
Ο Νικολάε Τσαουσέσκου μαζί με τη γυναίκα του Έλενα κυβέρνησαν απάνθρωπα.



Η Ρουμανία είχε μετατραπεί σε μια λιμώττουσα απέραντη φυλακή. Εδώ https://www.stoxos.gr/2016/12/blog-post_8556.html μπορεί να διαβάσει κανείς λίγα από τα μαρτύρια του ρουμανικού λαού μέχρι το Δεκέμβρη του 1989. Κι ενώ ο κόσμος δεινοπαθούσε το ζεύγος έχτιζε παλάτια και μάζευε θησαυρούς.
Ο Τσαουσέσκου αφού ισοπέδωσε μια τεράστια περιοχή στο κέντρο του Βουκουρεστίου γκρεμίζοντας ωραιότατα νεοκλασικά κτίρια, αλλά και εκκλησιές και μοναστήρια έχτισε για τον εαυτό του ένα κυριολεκτικά "απέραντο" παλάτι. Κτίσμα τριακοσίων εξήντα πέντε στρεμμάτων!!! Ήθελε να ξεπεράσει τα παλάτια της Κίνας και της Ρωσίας. Έχτισε επίσης άλλο ένα λίγο μικρότερο για τη γυναίκα του ακριβώς απέναντι και λίγο πιο κάτω άλλα τρία τεράστια για τα τρία παιδιά του.


Το παλάτι του Τσαουσέσκου. Στο πίσω μέρος, στην αυλή του ανεγέρθηκε ο παμμέγιστος ναός.

Όταν τέλειωσε το δικό του παλάτι, πριν το επιπλώσει και βέβαια πριν εγκατασταθεί και το "χαρεί", -ούτε ένα βράδυ δεν πρόλαβε να κοιμηθεί!- ξέσπασε η Επανάσταση του Δεκεμβρίου 1989. Οι ταλαιπωρημένοι και στερημένοι Ρουμάνοι βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωναν την αντίθεσή τους στο τυραννικό καθεστώς γονατιστοί, απαγγέλλοντας το "Πάτερ ημών".



Ο τύραννος έδωσε εντολή να χτυπηθούν. Χίλιοι ογδόντα νεκροί-μάρτυρες σε ένα βράδυ. Ο ίδιος βγαίνει σε έναν εξώστη να μιλήσει και να κατευνάσει τα πλήθη τρέφοντας ακόμη την ψευδαίσθηση ότι έχει λαϊκό έρεισμα. Καταλαβαίνει όμως ότι το ποτάμι της λαϊκής οργής θα τον πνίξει και καλεί το ελικόπτερό του να τον παραλάβει και να τον πάει στο αεροδρόμιο. Σκοπεύει να διαφύγει με τη γυναίκα του στην Περσία όπου ήδη έχει στείλει τους θησαυρούς του -ό,τι έκλεψε δηλαδή επί χρόνια από τον ρουμανικό λαό. Ο πιλότος του ελικοπτέρου είναι με τους επαναστάτες, γι' αυτό τους παρατάει σ' ενα χωράφι. Βγαίνουν στο δρόμο και κάνουν ωτοστόπ. Τους παίρνει ένα αυτοκίνητο αλλά μένει από βενζίνη, γιατί σύμφωνα με τα κομμουνιστικά μέτρα του ίδιου του Τσαουσέσκου κάθε αυτοκίνητο μπορούσε να βάζει με το δελτίο ελάχιστη ποσότητα βενζίνης το μήνα. Πάλι στο δρόμο ο Νικολάε και η 'Ελενα. Αυτή τη φορά τους παραλαμβάνει περιπολικό που τους οδηγεί σε στρατόπεδο. Σε δυο-τρία εικοσιτετράωρα δικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελούνται αμέσως για να περισταλεί η λαϊκή εξέγερση και να μην εξαπλωθεί η αναρχία και η βία.

Μετά το θάνατό του το τεράστιο κτίριο που προόριζε για τον εαυτό του προβληματίζει το διάδοχο καθεστώς. Δεν ξέρουν τι να το κάνουν, πώς να το χρησιμοποιήσουν. Είναι όχι απλά τεράστιο, είναι "άπειρο". Σήμερα σε μικρό του μέρος στεγάζεται το Κοινοβούλιο (Βουλή και Γερουσία).

Στην αυλή αυτού του φαραωνικού κτιρίου ανεγέρθηκε ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός του κόσμου!!!!

Η απάντηση του Θεού στα αλαζονικά σχέδια ενός κακόμοιρου δικτάτορα!

Στην "αυλή" του άθεου σκληρότατου τυράννου, ο οποίος κακήν κακώς απωλέσθη, στον παμμέγιστο ιερό ναό θα τελείται η Θεία Λειτουργία και θα εκκλησιάζονται χιλιάδες πιστοί!

Πράγματι ο Θεός έχει την τελευταία λέξη στην ιστορία του κόσμου. Κι ας φαίνεται για λίγο πως βασιλεύει το κακό και η αδικία. Μόνο να έχουμε πίστη κι ελπίδα


Εδώ μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από τα εγκαίνια του ναού της Αναλήψεως και του Αγίου Ανδρέα.   https://youtu.be/18ciS0QIENE

Κάποιοι σχολιάζουν αρνητικά το μεγάλο κόστος της ανέγερσης αυτού του ναού, το οποίο ανέλαβε εξ ολοκλήρου το ρουμανικό κράτος. Για τους Ρουμάνους όμως οι οποίοι έζησαν τη φριχτή καταπίεση στο πετσί τους, είναι κάτι σαν τάμα -αυτό που εμείς οι Έλληνες ξεχάσαμε να κάνουμε- μια έκφραση ευγνωμοσύνης και απέραντης πίστης στον Θεό. Στον Θεό που λυσσαλέα πολέμησε το καθεστώς και νόμισε πως Τον νίκησε. Αλλά τα σημερινά εγκαίνια είναι η τρανή απόδειξη πως "Αύτη η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών!".







Και μια φιλοσοφική-σκωπτική παραϋμνολογία σε ήχο Γ΄ κατά το "Ευφραινέσθω τα ουράνια...":

"Τσαουσέσκου τα παλάτια, της αλαζονείας η απόδειξις.

Τριακόσια πέντε και εξήκοντα στρέμματα δι' εαυτόν

πλείστα έτι της συζύγου και των τέκνων.

Ο Θεός όμως υπερηφάνοις αντιτάσσεται,

εν μιά στιγμή απώλετο πλούτος άπας και ο βίος.

Πού ενδιαιτάται νυν ο δύστηνος, τίνος κατεξουσιάζει

και τι πλέον προσδοκά ο ματαιόδοξος".


1 σχόλιο:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Η ιστορία ιδιαίτερα διδακτική για όσους έχουν μάτια για να βλέπουν... Πολλοί θα σταθούν μόνο στο κόστος του ναού, όμως νομίζω ότι η ευγνωμοσύνη του λαού είναι αυτή που μετράει. Και θα ανταποδοθεί πολλαπλάσια από τον Θεό που εξακολουθούν να τιμούν οι Ρουμάνοι, μετά από τόσα χρόνια επίσημης αθεΐας.