Αναγνώστες

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Όμηρος, ο διαχρονικός δάσκαλος των Ελλήνων

Μου αρέσει πολύ να εμβαθύνω στις ελληνικές λέξεις. Είναι εκπληκτικό και συναρπαστικό να ανακαλύπτεις την ετυμολογία τους, τι ακριβώς σημαίνουν και από πού προήλθαν, αλλά και να αναλογίζεσαι πόσο καλλιεργείται η σκέψη με τέτοια  θαυμαστά "εργαλεία". 
Γι' αυτό με εντυπωσίασε το σχόλιο που παραθέτω:

" Όταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μέγιστη επιθυμία του είναι ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, τον κόσμο που του έκλεψαν. Παρά την μεγάλη του λαχτάρα, διατηρεί την ανωνυμία του και μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την Θεά Αθηνά, πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει, υπομένοντας καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των μνηστήρων. Γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η επίτευξη του στόχου και όχι η στείρα αντιπαράθεση. Γι' αυτό τον λόγο και είναι ο αγαπημένος της Θεάς Αθηνάς, της Θεάς που αντιπροσωπεύει την νόηση του Διός, τη Σοφία, τη στρατηγική της σκέψης και του πολέμου.Της Θεάς που μελετά τον εχθρό και τον πολεμά με τα ίδια του τα όπλα. 
Όταν όμως έρχεται η ώρα, όταν τους έχει στριμώξει όλους άοπλους σε ένα δωμάτιο, όταν φανερώνεται πάνοπλος, τότε εκφράζει τη οργή του και δεν δείχνει οίκτο, γιατί παλεύει για τον κόσμο του που είναι το βιος του, αυτό  που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα, είναι η Πατρίδα του που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τίμησε τον Ξένιο Δία. 
Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ. Η λέξη μιλά απο μόνη της. Είναι η ΑΝΤΙ-ΝΟΗΣΗ, είναι αυτό που υφιστάμεθα τώρα, είναι ο τρόπος με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα ώστε να μην σκεφτόμαστε καθαρά και να ελεχγόμαστε εύκολα. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου. 
Ο επόμενος είναι ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ. Αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ, αλλά και εναντίον όλων, ο δεινός και αδίστακτος μαχητής. 
Ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ! Αυτός που διαστρεβλώνει τον ΝΟΜΟ και την τάξη των πραγμάτων, ο επικίνδυνος γιατί είναι και ΕΤΣΙ και ΑΛΛΙΩΣ! 
Ο ΑΓΕ-ΛΑΟΣ! Αυτός που άγει τον λαό, που τον παρασύρει με την βοήθεια του ΑΝΤΙ-ΝΟΟΥ. Που τον μετατρέπει σε κατευθυνόμενη αγέλη!
Κανένα όνομα στα Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη! Κρύβουν βαθύτατα νοήματα και στο χέρι μας είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να διδαχτούμε, ή καλύτερα να συνετιστούμε. 
Οι πρόγονοί μας μας μιλούν, μας λένε τι να κάνουμε, πώς να πολεμήσουμε, πώς να αποτινάξουμε το ζυγό.Ποιος τους ακούει όμως;
Και ο Αντίνοος, ο στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα είναι αυτός ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να πεθάνει πρώτος. Και τον σκοτώνει ρίχνοντας του το βέλος στον ΛΑΙΜΟ, το ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ δηλαδή της επικοινωνίας που την χρησιμοποιεί ενάντια στην νόηση των ανθρώπων! .."

Αντίνοος, Αγέλαος, Αμφίνομος, Ευρύμαχος... Αν ξέραμε καλά ελληνικά, ίσως να πορευόμασταν ως έθνος με περισσότερη σωφροσύνη!!

1 σχόλιο:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Το έλαβα από πολλές μεριές τελευταία, και ομολογώ ότι το βρήκα αρκετά "τραβηγμένο". Ίσως να είναι κι έτσι... αν έτσι νομίζουμε.