Αναγνώστες

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Σόλων ο Αθηναίος

post-113
     Πολλές φορές αναρωτιέμαι πώς τα καταφέραμε οι σύγχρονοι Έλληνες και κρατήσαμε μόνο τις αδυναμίες των αρχαίων προγόνων μας διαγράφοντας παντελώς από τη μνήμη και τη ζωή μας όλα τα ωραία και σοφά που σκέφτηκαν και εφάρμοσαν.
     Με αφορμή μια ανάρτηση σε κάποιο site θυμήθηκα τον μεγάλο άνδρα, τον σοφό Σόλωνα τον Αθηναίο. Με εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά -η πρώτη φορά ήταν στην Α΄Γυμνασίου, από τότε τον συμπάθησα πολύ!
     Σε μια εποχή που οι περισσότεροι Αθηναίοι είχαν χάσει τις περιουσίες τους από την αρπακτική διάθεση -πάντα τέτοιοι ήταν- των ισχυρών κατάφερε χωρίς να προκαλέσει ξεσηκωμό και εμφύλιο να περάσει τη σεισάχθεια, δηλαδή την απόσειση του βάρους των χρεών από τις πλάτες των χρεωμένων, προφανώς αφήνοντας σύξυλους τους πλούσιους και ισχυρούς. Αλλά δεν μπόρεσε κανένας να του πει τίποτα γιατί και ο ίδιος ως πλούσιος αριστοκράτης έχασε πολλά από εκείνο το πρώτο "κούρεμα"!
    Μια από τις μεγάλες καινοτομίες του ήταν η Ηλιαία το δικαστήριο των 6.000 δικαστών. Για τις συνήθεις υποθέσεις απαιτούνταν 501 δικαστές οι οποίοι κληρώνονταν για την συγκεκριμένη ημέρα κι ο Σόλων το πρότεινε "διότι και για έναν Αθηναίο ήταν πολύ δύσκολο να δωροδοκήσει 500 δικαστές σε μια μόνο ημέρα"!!!! (Η πλάγια οδός της δωροδοκίας και της διαφθοράς, πάντα ...αγαπημένη, αλλά όταν ο νομοθέτης θέλει μπορεί να μπει φραγμός...)
     Όταν τον ρώτησαν μετά την νομοθέτηση, αν ήταν ευχαριστημένος ο ίδιος από τους νόμους που θέσπισε, απάντησε:«Όχι! Τους έδωσα, όμως, τους καλύτερους, που μπορούσαν να δεχτούν»!
Πάντα ήταν δύσκολο να βάλεις τους Έλληνες στο σωστό δρόμο....
      Είπε ο ίδιος το περίφημο "μηδέν άγαν" (τίποτα υπερβολικό, όλα με μέτρο), το οποίο μαζί με άλλα σπουδαία γνωμικά βρέθηκε χαραγμένο στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Το τήρησε με θρησκευτική ευλάβεια σ΄όλη του τη ζωή και προσπάθησε να το περάσει και στη νομοθεσία του. Να μερικές από τις διατάξεις με τις οποίες θέλησε να προστατεύσει τους Αθηναίους από την υπερβολή: "Οι γυναίκες απαγορευόταν να έχουν πάνω από τρεις φορεσιές, οι πομπώδεις τελετές τιμωρούνταν με βαριά πρόστιμα, οι πολυδάπανες θυσίες καταργήθηκαν, ενώ έτρωγε βαρύ πρόστιμο, όποιος το παράκανε με τα μοιρολόγια στις κηδείες"!!!!!!
     Όταν κάποιοι του σύστησαν να αναγκάσει με νόμο τους Αθηναίους να νυμφεύονται για να μην μειωθεί ο πληθυσμός της πόλεως των Αθηνών, απάντησε: "Βαρύ φορτίον η γυνή"! και δεν όρισε κάτι τέτοιο.    Κι όταν τον ρώτησαν πώς αντιλαμβάνεται την ευνομούμενη πολιτεία, είπε: «Είναι αυτή, της οποίας οι πολίτες υπακούουν στους κυβερνήτες τους και οι κυβερνήτες υπακούουν στους νόμους. Και σωστοί πολίτες είναι αυτοί που αν και δεν αδικούνται, υπερασπίζονται αυτούς που αδικούνται, σαν να αδικούνταν οι ίδιοι». (Πού να βρεις τέτοιους πολίτες!!!)
    Τέλος μια ακόμη διάσημη και σοφή ρήση του ήταν εκείνο το περίφημο «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε», που είπε στον βασιλιά της Λυδίας Κροίσο, όταν εκείνος καυχιόταν για τα πλούτη του. Κι ήρθε η ώρα που ο Κροίσος δεμένος πάνω στα ξύλα της πυράς περίμενε τον θάνατό του από τον Κύρο, τον Πέρση βασιλιά. Και ενθυμούμενος τη σοφία του φώναξε: "Σόλων! Σόλων!". Περίεργος ο Κύρος τον ρώτησε τι σήμαιναν τα λόγια του κι όταν ο Κροίσος του μίλησε για τον Σόλωνα και ειδικά για την περίφημη αυτή ρήση του, τόσο εντυπωσιάστηκε ώστε χάρισε τη ζωή στον Κροίσο και τον κράτησε κοντά του για σύμβουλο!
    Ήταν σπουδαίος! Ήταν το πρόσωπο που θεμελίωσε το μεγαλείο της αρχαίας Αθήνας!
Δεν υπάρχει και για μας σήμερα ένας Σόλων!!!!

7 - Οι Επτά Σοφοί Θαλής ο Μιλήσιος Πιττακός ο Μυτιληναίος Βίας ο Πριηνεύς Κλεόβουλος o Ρόδιος Σόλων ο Αθηναίος Περίανδρος ο Κορίνθιος Χίλων o Λακεδαιμόνιος

1 σχόλιο:

syllomesour.blogspot.gr είπε...

Κάποιο παλιόπαιδο είπε ότι επίτηδες γινόντουσαν "δούλοι" για να μη πηγαίνουν στρατιώτες.