Αναγνώστες

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Τιμωρημένη-οι! Γιατί;

   Δεν μπορώ να αντιπαρέλθω τον πειρασμό να γράψω για μια ακόμη φορά ένα σχόλιο-παράπονο για τον τρόπο τέλεσης της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου από τους περισσότερους ιερείς. Αναφέρομαι και πάλι στην μη έκφωνη ανάγνωση των ευχών στην Αναφορά.
   Το μόνο που άκουσα σήμερα (χθες το πρωί) από τον ανεκτίμητο αυτό θησαυρό της λατρείας μας -είναι αυτές οι ευχές του Μεγάλου Βασιλείου ό,τι υψηλότερο και βαθύτερο με τη φώτιση του Θεού έχει διατυπωθεί ως λειτουργικό κείμενο- ήταν το "Λάβετε, φάγετε - Πίετε εξ αυτού πάντες..." κι από κει και πέρα ατελείωτα ααα και εεε και ιιι των ψαλτάδων που έσερναν κακοποιώντας τα το "Άγιος, άγιος" και το "Επί σοι χαίρει Κεχαριτωμένη" μη τυχόν και ακουστεί καμιά λεξη από τις ευχές που ο ιερέας πολύ βιαστικά και χαμηλόφωνα αναγίνωσκε.
   Αισθάνθηκα ότι ήμουν τιμωρημένη και αποκλεισμένη, καταδικασμένη να στερηθώ κάτι μεγαλειώδες στο οποίο ωστόσο είχα κληθεί να συμμετάσχω και να υποστώ κι έναν "ιεροψαλτικό" βιασμό.
   Ήθελα κυριολεκτικά να φωνάξω δυνατά: "Έλεος!!!!" Έφυγα από την εκκλησία άδεια, ταραγμένη και πολύ πικραμένη.
   Γιατί αποκλείεται ο λαός του Θεού από τον λειτουργικό παράδεισο; Μόνο για τους ιερείς έχει γραφτεί η Θεία Λειτουργία; Πώς να συμμετάσχουμε σε κάτι κρυφό κι ανείπωτο; Μαγικώ τω τρόπω;

1 σχόλιο:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευτυχώς "κακομάθαμε" από τον μακαρίτη τον πατέρα μας να ακούμε εκφώνως και κατανοητά όλες τις ευχές της Θ. Λειτουργίας. Και ευτυχώς υπάρχουν κι εκείνοι που συνεχίζουν την αρχαία παράδοση, αφού ο ίδιος ο Απ. Παύλος λέει ότι πώς ο αναγνώστης θα πει το "Αμήν" αν δεν καταλαβαίνει τι λέει ο λειτουργός; Δυστυχώς βέβαια υπάρχουν και άλλοι που θεωρούν βέβηλη μια τέτοια πράξη... με ποια κριτήρια άραγε;