Αναγνώστες

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Υπάρχει και ο Ιωσήφ


 

     Συνήθως τον παραβλέπουμε. Η προσοχή μας κι η αγάπη μας προσφέρεται στο Βρέφος το τεχθέν και την Παναγία μητέρα του.
     Κι όμως ο Ιωσήφ είναι πολύ τραγικό αλλά και μεγαλειώδες πρόσωπο.
     Προστατεύει μια νεαρή ανύπαντρη κοπέλα που μόλις γέννησε ένα παιδί που δεν ξέρει την σπορά του. Κι αναλαμβάνει την προστασία αυτού του παιδιού και της μητέρας υπό συνθήκες φτώχειας, διωγμού, προσφυγιάς. Θα μπορούσε να εκθέσει τη Μαρία, την οποία θα περίμενε η κοινωνική κατακραυγή, ίσως και ο θάνατος κατά τα ήθη της εποχής. Θα μπορούσε να τους εγκαταλείψει και θα είχε κάθε δικαιολογία. Κι όμως "ξεβολεύεται" απολύτως και μπαίνει σε μια πρωτοφανή περιπέτεια. Σπήλαιο, φυγή στην Αίγυπτο, επιστροφή όχι στην πατρίδα, αλλά στη Ναζαρέτ, συντήρηση και επιμέλεια δύο επιπλέον ανθρώπων.
   

Έχει θεϊκά σημάδια, έχει αγγελικές προτροπές για όσα κάνει, αλλά σίγουρα έχει και μια εκλεκτή, γλυκύτατη ψυχή. Δεν έχει το απόλυτο και άτεγκτο του ανδρός, δεν έχει προκαταλήψεις και κοινωνικά ταμπού, δεν επιζητεί το δικό του βόλεμα, δεν ακολουθεί τα δικά του πλάνα και σχέδια. Είναι υπέροχο πρότυπο ανδρός. Πράγματι του αξίζει η αφιέρωση της σημερινής ημέρας.

2 σχόλια:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Τις ευχές μου για το εορτάσιμο της ημέρας. Όντως από τους ανθρώπους μπροστά στους οποίους υποκλινόμαστε ο Άγιος Ιωσήφ.
Παρεμπιπτόντως, είδα τα σχολικά σας βιβλία, και πολύ όμορφα έγιναν! Μακάρι να έχουν και ανάλογη απήχηση, αλλά και ευρύτερη αποδοχή.

Λήμνος είπε...

Ευχαριστώ πολύ, Αντώνη, για τις ευχές. Τα βιβλία αλήθεια τα "καμαρώνουμε". Μακάρι να βοηθήσουν τα παιδιά.